„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. sausio 19 d., Nr. 1 (86)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Tradiciniame bėgime – jaunieji šauliai

Jaunieji Alytaus šauliai,
bėgimo „Gyvybės ir mirties
keliu“ dalyviai

Sausio 13 dieną Vilniuje jau šešioliktą kartą Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos iniciatyva surengtas tradicinis tarptautinis pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“, skirtas 1991 m. sausio 13-ąją žuvusiems Lietuvos laisvės gynėjams Loretai Asanavičiūtei, Virginijui Druskiui, Dariui Gerbutavičiui, Rolandui Jankauskui, Rimantui Juknevičiui, Alvydui Kanapinskui, Algimantui Petrui Kavoliukui, Vytautui Koncevičiui, Vidui Maciulevičiui, Titui Masiuliui, Alvydui Matulkai, Apolinarui Povilaičiui, Ignui Šimulioniui, Vytautui Vaitkui atminti ir pergalės prieš pavergėjus metinėms paminėti.

1991 metų sausio mėnesį, sovietinei kariuomenei užėmus Radijo ir televizijos pastatą bei Televizijos bokštą, bendromis Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos ir Sveikuolių sąjungos pastangomis buvo surengtas protesto bėgimas iš Palangos į Vilnių, kuriame dalyvavo šimtai Lietuvos gyventojų. Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos nariai iš visų mūsų šalies kampelių 1991 metų sausio dienomis ir naktimis aktyviai dalyvavo saugant Lietuvos parlamentą, Televizijos bokštą ir kitus strateginius objektus. Tad neatsitiktinai iš šios organizacijos ir kilo iniciatyva už Lietuvos laisvę žuvusių žmonių atminimą pagerbti bėgimu. Palaipsniui renginys tapo masiškiausias mūsų šalyje.

Šis istorinis, neturintis analogų pasaulyje, pagarbos bėgimas kiekvienais metais sukviečia vis didesnį būrį mūsų šalies ir užsienio atstovų, nusprendusių tokiu būdu pagerbti žuvusių Lietuvos Laisvės gynėjų atminimą. Šįmet į bėgimą susirinko per 2000 dalyvių iš Lietuvos šaulių sąjungos, Krašto apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijų padalinių, įvairių sporto klubų ir organizacijų, mokyklų atstovų, atvyko svečių iš užsienio.

Pagal tradiciją visų mūsų šalies regionų ir karinių dalinių atstovai, renginio organizatoriai ir svečiai prie memorialo Antakalnio kapinėse, ant žuvusiųjų kapų padėjo gėlių, ir 12 val. raketų salvė paskelbė startą. Trasa labai gerai žinoma: Antakalnio kapinės – Televizijos bokštas Karoliniškėse. Šis tradicinis bėgimas ne varžybinis, jis neturi nugalėtojų – svarbiausia įveikti 9 km nuotolį Vilniaus gatvėmis, pagerbiant žuvusius už Lietuvos laisvę.

Visi bėgikai, sėkmingai įveikę trasą ir pasiekę finišą, buvo pavaišinti sumuštiniais ir karšta arbata bei apdovanoti atminimo medaliais. Vėliau bėgimo organizatoriai, svečiai ir apdovanotieji laureatai padėjo gėlių prie Televizijos bokšto memorialo.

Džiugu, kad Alytaus apskrities A.Juozapavičiaus šaulių rinktinės 32 rikiuotės šauliai ir jaunieji šauliai, dalyvavę pagarbos bėgime, prisidėjo prie to, jog Lietuvos šaulių sąjungai būtų įteikta atminimo taurė kaip gausiausiai varžybose dalyvavusiai komandai (554 dalyviai).

Gintaras LUČINSKAS,
Alytaus apskrities A.Juozapavičiaus
šaulių rinktinės vado pavaduotojas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija