„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. balandžio 20 d., Nr. 4 (89)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunasis akordeonistas neriečia nosies

Bronius VERTELKA

Naujamiestietis moksleivis Šarūnas
Kizla – gabus akordeonistas

Aštuntajame tarptautiniame jaunųjų akordeonistų festivalyje-konkurse, kuris vyko sausio pabaigoje Kaune, Šarūnas Kizla savo amžiaus grupėje pelnė antrojo laipsnio diplomą. Jis buvo vienintelis muzikantas iš Panevėžio rajono. Toks jo pasiekimas, be abejo, yra didelis. Kad taip „nuskils“, beveik neturėjo vilčių. Šiaip prizinės vietos atitekdavo Vilniaus ir Kauno akordeonistams. Šarūnas – Panevėžio rajono Naujamiesčio vidurinės mokyklos penktokas. Balandžio 16-ąją jam sukako 12 metų.

Lankyti Panevėžio rajono muzikos mokyklos Naujamiesčio filialą Šarūnas pradėjo būdamas antrokas. Mažas mėgo dainuoti, bet lavintis šioje srityje jau buvo „per senas“. Turėjo ir mažytę lūpinę armonikėlę. Paėmus akordeoną, už jo vos matėsi atlikėjo galva. Vaiko gabumus pastebėjo akordeono mokytoja Janina Mikalkevičienė. Jau pirmaisiais metais moksleivis išmoko gerai groti pagal natas. Kiekvieną dieną muzikavimui jis atiduoda nors valandą. „Tai daryti man yra malonu“, – teigė jaunasis naujamiestietis.

Šarūno senelis iš motinos pusės ir prosenelis iš tėvo pusės buvo žinomi armonikieriai. Vasarą, poilsiaujant Palangoje, išgirdęs grojantį Šarūną, labai gerai jo atlikimą įvertino Sankt Peterburgo profesorius.

Šarūnas lanko ir Panevėžio miesto muzikos mokyklą. Ten vyksta porą kartų per savaitę. Grojimo violončele gudrybių mokosi pas Korneliją Petkutę. Be to, Šarūnas groja akordeonu Smilgių miestelio kaimo kapeloje „Smilgenė“. Tapti šio kolektyvo nariu jį pakvietė kapelos vadovas Audrius Dervinis. Su „Smilgene“ naujamiestiečiui teko pasirodyti ne vienoje Lietuvos scenoje. Vasarą kapelos laukia išvyka į Suomiją. Dar Šarūnas – Panevėžio rajono muzikos mokyklos Naujamiesčio ir Krekenavos filialų jungtinio akordeonistų orkestro dalyvis.

Šarūnas turi gražų balsą. Išgirdę jį dainuojant apie žuvelę, visi buvo sužavėti. Dabar penktokas dainuoja rajono muzikos mokyklos Naujamiesčio filialo chore. Jis turi ir aktorinių gabumų. Vidurinėje mokykloje statant spektakliuką vaidino Batuotą Katiną. Gražiai atrodo jo piešti gamtos vaizdeliai.

Šarūnas Kizla – vienas geriausių penktos klasės mokinių – išrinktas klasės seniūnu. Jo mėgstami dalykai – anglų ir lietuvių kalbos, istorija, matematika. Katalikiškoje šeimoje augantis Šarūnas jau priėmė Sutvirtinimo sakramentą. Naujamiesčio bažnyčioje – jis neretas svečias.

Naujamiestis, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija