„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. balandžio 20 d., Nr. 4 (89)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Vienas talentingiausių

Andrius TEIŠERSKIS

Žygimantui Janavičiui
prognozuojama puiki karjera

„Alytaus“ komanda – viena Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) lyderių. Alytiškiai tampa itin grėsminga jėga, kai jai padeda krepšinio specialistų neabejotinai talentingiausiu NKL žaidėju laikomas Žygimantas Janavičius. Septyniolikmetis 192 cm ūgio krepšininkas – šių metų Europos jaunių vicečempionas, išrinktas į pirmenybių simbolinį penketą, nors už daugelį varžovų buvo metais jaunesnis.

Ž.Janavičius praėjusį NKL sezoną buvo tvirtas ekipos ramstis. Jis pelnydavo vidutiniškai po 14 taškų, atkovodavo po 3 kamuolius, atlikdavo net po 6 perdavimus metimui. Šis rodiklis - geriausias lygoje.

Pateko į „Real“ klubo akiratį

Kitą sezoną kairiarankis Ž.Janavičius tikisi rungtyniauti Lietuvos krepšinio lygoje. Įžaidėjo svajonė ir tikslas – NBA. Į stipriausią pasaulio lygą krepšininkas planuoja patekti iš Europos klubo, o ne iš JAV studentų lygos (NCAA).

„Nenoriu baigęs mokyklą vykti į JAV. Tik vienas kitas Lietuvos krepšininkas patobulėja NCAA. Kiti talentingi žaidėjai ten neranda sau vietos. Daugiausia dėl to, kad patenka į silpnas komandas“, – internetinio portalo eurobasket.lt korespondentui aiškino itin tobulėjantis Ž.Janavičius.

Praėjusį sezoną Žygimantas kartu su komandos draugu Vaidu Čepukaičiu buvo išvykęs į garsiojo Madrido „Real“ (Ispanija) klubo treniruočių stovyklą. Tačiau įžaidėjui arčiau širdies „Barcelonos“ ekipa ir jos vikrusis gynėjas Juanas Carlosas Navarro.

Alytiškiui nesusuko galvos laimėtas Europos jaunių pirmenybių sidabras. Jis itin dažnai, kaip jo bendraamžiai, nesidairo į merginas, negurkšnoja alaus, nesilinksmina iki paryčių. Laisvalaikiu labiausiai mėgsta su draugais nueiti į kiną.

Įžaidėjas, neretai žurnalistų klausiamas, ar jam NKL marškinėliai tapo ne per maži, pareiškia: „Tikrai ne. Trokštu kuo greičiau grįžti į aikštę. Nesijaučiu labai geras. Man naudinga pažaisti, pasistumdyti su vyresniais vyrais. Labiau patyrę komandos draugai duoda naudingų patarimų. Svarbiausia, kad treneris manimi pasitiki ir leidžia ilgai žaisti. Autografų miesto gatvėse nedaliju, nes mane mažai kas ir atpažįsta. Gal nelyginkit manęs su Š.Jasikevičiumi, man dar labai toli iki jo“,

Treneris liaupsina auklėtinį

„Alytaus“ klubo treneris Sigitas Krukis taip apibūdino savo auklėtinį Ž.Janavičių: „Europoje tarp 17-18-mečių nėra geresnio įžaidėjo už Žygimantą. Jis puikiai supranta žaidimą, yra greitas, valingas. Ž.Janavičiui labiausiai reikėtų patobulinti tolimą metimą. Tikiu, kad jis bus panašaus lygio krepšininkas kaip Š.Jasikevičius. Abu jie aikštėje – kūrėjai. Gal „Šaras“ plastiškesnis, geriau perduoda kamuolį, bet Žygimantui viskas dar prieš akis. Nepamirškime, kad jam tik septyniolika metų“.

NKL žaidžia daug talentingų krepšininkų. Lietuvos jaunučių, jaunių, jaunimo rinktinėms atstovauja daugybė Nacionalinės krepšinio lygos krepšininkų. Būrys NKL žaidėjų yra kandidatai į šias nacionalines komandas. Tikriausiai ir Ž.Janavičius jau šį sezoną be vargo galėtų žaisti LKL. Be to, pernai Žygimantas gerokai patobulėjo ir, nors praėjusių metų pabaigoje patyrė sunkoką kelio traumą, jis beveik atsigavo ir toliau demonstruoja puikų žaidimą, tuo džiugindamas trenerius.

Ž.Janavičius – tikras krepšinio perlas, kuris po poros metų gali labai ryškiai suspindėti. Jeigu krepšinio specialistai jį lygina su Š.Jasikevičiumi, tai labai daug reiškia. Laikas parodys, ar pagyros nesutrukdys toliau tobulėti Ž.Janavičiui, tačiau kol kas panašu, kad greičiau nei po kelerių metų galime turėti puikų Lietuvos krepšinio rinktinės įžaidėją.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija