„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. spalio 12 d., Nr. 10 (95)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Trys sveiko kūrybinio opt imizmo šventės

Edmundas Simanaitis

Žvalūs ir pasitempę jaunieji
kariai, skambant maršui,
kariškai pražygiavo darnia rikiuote

Rukloje dislokuotame Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke dviejų mokomųjų batalionų naujokai rugsėjo 8 dieną prisiekė ištikimai tarnauti Lietuvos Respublikai. Iškilmingas priesaikos aktas jaunuoliams suteikė garbingą Lietuvos kariuomenės kario statusą. Iš visos Lietuvos kraštų suvažiavusių jaunuolių tėvų, brolių, artimųjų, mylimųjų ir draugų akivaizdoje prisiekusieji iškilmingai pasižadėjo „būti dorais ir garbingais Lietuvos kariais“.

Ši šventė jau tampa unikalia šalies tradicija. Į Ruklą suvažiavę svečiai gražiai priimami. Pulko istorijos ir meno muziejaus salėje vyriausias kariuomenės kapelionas g.kan. plk. Juozas Gražulis aukojo šv. Mišias. Pulko rikiuotės aikštėje jaunuosius karius pasveikino Krašto apsaugos viceministras A.Valys, Jonavos rajono meras B.Liutkus. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo visų partizanų apygardų, šaulių sąjungos, kariuomenės kūrėjų savanorių organizacijų atstovai su vėliavomis. Jų vadovai taip pat tarė trumpus sveikinimo žodžius. Šis epizodas šventėje yra reikšmingas tuo, kad jaunieji kariai ir kiti renginio dalyviai gauna progą pamatyti ne tik Lietuvos kariuomenės veteranus, karius savanorius, bet ir pajusti laisvės kovų istorijos dvelksmą, kurį simbolizuoja vėliavų rikiuotė. Okupacijos metais laisvės kovotojai buvo konstitucinės, taigi, vienintelės teisėtos valdžios Lietuvoje vykdytojai.

Darnia rikiuote žvalūs ir kariškai pasitempę jaunieji kariai skambant maršui pražygiavo, atiduodami pagarbą vadams, svečiams ir svarbiausia – savo artimiesiems, vaizdžiai patvirtindami įvykusio teisinio ir pilietinės moralės akto svarbą ir reikšmę. Pasibaigus oficialiajai renginio daliai kariuomenės orkestras atliko keletą nuotaikingų kūrinių. Pulko vadas plk. A.Dudavičius buvo parengęs plačią programą visai dienai. Jaunųjų karių tėveliai susitiko su aukštesniaisiais ir atskirai su būrių vadais, tokie susitikimai yra abipusiai naudingi ir laukiami. Paskui karių artimieji turėjo progos susipažinti su kareivių kasdiene buitimi, lazerine šaudykla, kovine technika, aplankyti muziejų ir, žinoma, laisvai pabendrauti ir pasivaišinti su uniformuotais vaikinais.

Rukloje vykstanti jaunųjų karių priesaikos ceremonija virsta natūralia respublikinio masto švente, kurioje dalyvauja piliečiai iš visų šalies vietovių. Tai graži solidarumo, pareigos ir atsakomybės mokykla, liudijanti visuomenės pilietinės brandos laipsnį. Tą savaip patvirtina kelių kilometrų suvažiavusių į Ruklą automobilių eilės.

Labai aktualus konstitucinės pareigos atlikti karo ar alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą klausimas. Tebesitęsiantis Konstitucijos reikalavimų nepaisymas demoralizuoja ne tik valstybės valdžią, bet ir labai silpnina gyventojų pilietinę savivoką, pareigos ir atsakomybės sampratą. Lietuvai tapus Europos Sąjungos paribio valstybe, nacionalinio saugumo užtikrinimo priemonės jokiu būdu neturėtų būti silpninamos. Tai jau atskiro rašinio tema.

Švenčiausios Mergelės Marijos gimimo paminėjimo iškilmės sutampa su Vytauto Didžiojo karūnavimo (neįvykusio) ir padėkos už Lietuvos Nepriklausomybės ir laisvės apgynimą diena. Rugsėjo 11 d. į Šiluvą suvažiavo Lietuvos kariuomenės būriai, partizanų, savanorių, šaulių atstovai. Šv. Mišias aukojo Kauno metropolitas arkivyskupas S.Tamkevičius, kariuomenės ordinaras E.Bartulis, kariuomenės vyriausiasis kapelionas g. kan. plk. J.Gražulis. Iškilmėse dalyvavo Krašto apsaugos ministras J.Olekas, kariuomenės vadas gen.mjr. V.Tutkus, kiti aukštieji karininkai, kariai su savo vadais ir gausi minia civilių maldininkų.

Priesaikos Rukloje ir Šilinės iškilmių renginiai, jau tapę tradiciniais, turi gilią dorovinę krikščionišką ir pilietinę prasmę. Jie daro teigiamą įtaką stiprinant kariuomenės ir visuomenės santykius ir pilietinį solidarumą. Tačiau buvo keista ir nesuprantama, kodėl į iškilmingos priesaikos renginį pagerbti jaunųjų karių, tapusių Tėvynės gynėjais, neatvyko nė vienas generolas? Ne vienas dalyvis klausinėjo, kodėl tokia itin svarbia jauniesiems kariams ir jų artimiesiems proga aukščiausieji kariniai vadai nesiryžta asmeniškai pasveikinti jaunųjų kareivių ir padėkoti jų tėvams už tai, kad išugdė savo vaikus sąmoningais Valstybės piliečiais, pasiryžusiais atlikti pilietinę pareigą, kurios kiti vengia?

Verta dėmesio ir kita pastebėta abiejų renginių spraga. Rugsėjo 11-ąją sukako lygiai šešeri metai, kai teroristai susprogdino JAV du dangoraižius – dvynius ir žuvo keli tūkstančiai nekaltų civilių gyventojų. Šis įvykis sukrėtė demokratijos pasaulį. Buvo iš esmės pakeista gynybos strategija. Tarptautinis terorizmas tapo didžiausiu rūpesčiu visoms demokratinėms šalims. Lietuva neliko nuošalyje. Lietuvos kariai dalyvauja tarptautinėse karinėse antiteroristinėse misijose Afganistane, Irake, Kosove. Nė viename renginyje kalbėję kažkodėl nepaminėjo nei šios juodos sukakties, nei mūsų karių indėlio stabilizuojant padėtį neramiuose planetos plotuose.

Prie Ruklos priesaikos, Šilinės atlaidų verta prijungti trečiąjį tradicinį sovietinio okupanto represuotų laisvų piliečių sąskrydį, vykstantį kasmet Maironio apdainuotos Dubysos slėnyje prie Ariogalos. Visuose trijuose renginiuose gyvos Tautos dvasios, Tikėjimo ir Laisvės idėjos. Jos jau tapo širdžiai brangiomis ir laukiamomis tradicinėmis šventėmis, kuriose vyrauja sveiko kūrybinio optimizmo nuotaikos. Dievui padedant pavyks įveikti visus kliuvinius.

Rukla, Jonavos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija