„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. spalio 12 d., Nr. 10 (95)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prie savęs pakvietė žemė

Bronius VERTELKA

Jaunasis ūkininkas
Tomas Lisauskas įgyvendino
projektą „Uogynų plėtra“,
kuris buvo pripažintas
geriausiu Panevėžio apskrityje
Autoriaus nuotrauka

Lietuvos parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ vykusioje Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos projektų mugėje „Regionų lyderiai“ laimė lydėjo Panevėžio rajono ūkininką Tomą Lisauską. Jo įgyvendinamas projektas „Uogynų plėtra“ pripažintas geriausiu Panevėžio apskrityje.

31 metų T.Lisauskas ūkininkauja Dubų kaime. Šis kaimas priklauso Velžio seniūnijai, tačiau ir ten tiksliai nežinojo, kur tokia vietovė yra, ir negalėjo man nusakyti kelio. Teko pasikliauti savo nuojauta. Turėjau truputį paklaidžioti, kol radau jaunąjį ūkininką. Tuo metu jis kartu su samdomais vyrais laukuose rinko akmenis. Pasirodo, nuo jo ūkio Dubų kaime iki Šilagalio, kur Tomas gyvena, tiesiai keliuku per mišką yra apie tris kilometrus. Nuo čia matyti, kaip automagistrale Vilnius–Panevėžys zuja automobiliai.

T.Lisausko tėvai Šilagalyje ūkininkauja 10 metų, nors prieš tai gyveno Panevėžyje. Tėvų pavyzdys kažką pačiam daryti skatino ir Tomą. Prieš trejus metus Dubų kaime nusipirko 27 ha žemės ir įkūrė ūkį. Pagal projektą, kurį rengė Tomas, jo žmona bei mama iš ES struktūrinių fondų gavo paramą ir įsigijo traktorių, plūgą, kultivatorių, purkštuvą, barstytuvą. Pernai Tomas visą savo žemę užsodino šaltalankiais. Sodinukus pirko iš Naujosios Akmenės rajono ūkininko Šliauterio. Iš jo Tomas daugiausia ir sužinojo, kaip teisingai auginti šaltalankius. Tačiau vasarą siautusi sausra sunaikino apie 60 proc. sodinukų. Jaunasis ūkininkas patyrė nemenkų nuostolių, tačiau atsisakyti ūkininkavimo jis neketina. Tomas sako, jog bet kokiam verslui gali tai atsitikti. Sunykusius sodinukus ketina atsodinti, jų daigų pats ir išsiaugino.

Ateityje T.Lisauskas planuoja turėti maždaug 50 ha ūkį ir jame, be šaltalankių, auginti agrastus, avietes ir raudonuosius serbentus. Sūnų ir dukrą turintis ūkininkas dabar nemažai laiko atiduoda mokslui. Tomas studijuoja verslo administravimą Lietuvos žemės ūkio universitete. Anksčiau mokėsi Panevėžio kolegijoje ir įgijo buhalterio apskaitininko specialybę.

Šilagalyje su savo šeima bei tėvais gyvenantis T.Lisauskas ketina turėti savo namus Dubų kaime. Jau nusižiūrėjo žemės sklypą ir ten norėtų pasistatyti gyvenamąjį namą ir šaldytuvą uogoms. Tačiau sklypas yra prie automagistralės ir ten dar neįrengtas įvažiavimas. Ar pavyks Tomui žemės ūkio paskirties žemę pakeisti į namų valdą – priklausys nuo valdininkų. „Į provinciją mane turbūt atvijo senelio genai. Jis buvo kilęs iš Žemaitijos, o persikėlęs į Aukštaitiją ilgai gyveno Pumpėnų kaime“, – aiškino T.Lisauskas, kodėl bando įleisti šaknis Dubų kaime.

Dubų kaimas,

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija