„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. spalio 12 d., Nr. 10 (95)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Poeto kūrybos spalvos – jaunųjų darbuose

Rasa GRIŠKEVIČIENĖ,

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė

Piešia sesutės Dovilė
ir Elenutė Katinaitės

Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos darbuotojų surengtoje kūrybinėje jaunimo stovykloje karaliavo poezija, fantazija, gamtos spalvos ir jaunatviškas šėlsmas. Ši stovykla – vienas iš bibliotekos vykdomo projekto „Aš – žodžio tapytojas. (Vladas Šlaitas)“ renginių, skirtų kraštiečio poeto V.Šlaito atminimo įamžinimui, jo kūrybos puoselėjimui, žmonių atminties gaivinimui.

Pačiame rajono pakraštyje, šalia Žemaitkiemio miestelio prigludusiame Rundžių kaime, keletui dienų iš miesto šurmulio pabėgęs būrelis jaunųjų kūrėjų įrengė savo stovyklą. Jai ypač tiko jaukiame gamtos prieglobstyje skendinti kitos kraštietės poetės, Genovaitės Stulpinienės-Vikingės senelių sodyba – su romantišku liepteliu palei kūdrą, nedideliu beržynėliu, nuo kalvos atsiveriančiu vaizdu į ežerą ir spalvingu bitininko nameliu sode, kurį sodybos šeimininkei padovanojo kolegos norvegai. Namelyje įsikūrė stovyklos vadovė, bibliotekos dailininkė Melanija Širvienė, o jauniesiems menininkams atiteko visa didelė ir erdvi, dailiai restauruota troba su ilgu stalu seklyčioje, raudonų plytų židiniu ir plačia laiptų aikštele priebutyje, kuri tuoj buvo nuklota popieriaus lakštais ir teptukais.

Stovyklautojai žinojo iš anksto, jog būsimųjų darbų tema – V.Šlaito kūrybos motyvai, todėl į Rundžius atvažiavo jau nemažai girdėję apie poetą, paskaitę jo eilėraščių. Dar daugiau įdomių faktų apie jo gyvenimą Žemaitkiemyje, Ukmergėje ir Anglijoje, apie daugelį metų kantriai sūnaus sugrįžtant laukusią mamą ir kitus poetą supusius žmones jaunimui papasakojo jį gerai pažinojusi, su V.Šlaito šeima artimai bendravusi mokytoja iš Žemaitkiemio Valerija Aleknavičienė. Jos buvę mokiniai, šiandien gyvenantys Jungtinėse Amerikos Valstijose, ne vienerius metus rinko lėšas poeto palaikų pargabenimui iš Londono, puoselėdami viltį, kad nors po mirties jis galėtų sugrįžti į gimtinę ir atgulti šalia savo mamos Žemaitkiemio kapinaitėse.

Kaip sakė patys stovyklautojai, jiems „svajonių ir liūdesio poeto“ V.Šlaito kūryba pasirodė labai artima ir suprantama – su didžiuliu ilgesiu gimtajam kaimui ir Ukmergei, meile Žemaitkiemio ežerui ir visai šio krašto gamtai, jo žmonėms, Lietuvai. Todėl gamtos grožio, ilgesio, Žemaitkiemio apylinkių, kapinaičių ir kitokie poeto kūrybos motyvai gražiai liejosi spalvomis jaunųjų autorių darbuose. Vieni rinkosi guašą, akrilą, kiti – spalvotas kreideles ar pieštukus, dar kiti skynė pievoje žolynėlius ir kūrė floristikos darbelius. Sodybos šeimininkė leido vaikams ištapyti visą vieno kambario sieną, kuri po kelių valandų virto spalvinga ir nepakartojama namų dekoracija.

Ypač gražių darbų sukūrė Dailės mokyklos auklėtinės Jūratė Pavasarytė, Ernesta Vaivadaitė, Jūratė Kaušaitė, Karolina Širvytė, ukmergiškiai Tautvilė Palionytė, Žygimantas Širvys, pačios jauniausios stovyklos dalyvės, Rundžių kaime gyvenančios sesutės Dovilė ir Elenutė Katinaitės bei kiti vaikai. Juos nuoširdžiai globojo ir jiems padėjo bibliotekos dailininkė M.Širvienė. Stovyklautojais rūpinosi ir Žemaitkiemio filialo vyresnioji bibliotekininkė Ramunda Misiūnienė, vaišinusi juos pačios pagamintu kaimišku sūriu ir šviežiu, ką tik išsuktu medumi. Beje, Ramunda ir pati labai gražiai piešia, jos darbai, dailūs užrašai puošia ne tik Žemaitkiemio biblioteką, V.Šlaito muziejų, bet ir netoliese esančio Valų filialo knygų lentynas.

Stovyklautojų darbai pirmiausia bus eksponuojami miestelio bibliotekoje, po to jų paroda bus surengta Ukmergėje, jaunimo kūryba galės pasigėrėti ir rugsėjo pabaigoje Žemaitkiemyje vyksiančių iškilmių, skirtų poeto gimtadieniui, dalyviai. Čia, po liepsnojančiais klevais muziejaus kieme, vyks dainuojamosios poezijos vakaras, kaip ir kasmet, susirinks rajono literatai, kraštiečiai poetai, bus įteikta literatūrinė V.Šlaito premija. Vilniuje įsikūrusios ukmergiečių bendrijos nariai šalia Žemaitkiemio kapinaičių, kuriose ilsisi poeto motina, pasodins Vlado Šlaito kaštonų alėją.

Ukmergės rajonas

Melanijos ŠIRVIENĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija