„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. gruodžio 14 d., Nr. 12 (97)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunimo sielovados keliu

Benjaminas ŽULYS

Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje, Kauno kunigų seminarijoje, kitose katalikiškose organizacijose vyko Lietuvos jaunimo sielovados forumas „Jaunimo dienoms pasibaigus: jaunimo sielovados modeliai Lietuvoje“. Šio renginio tikslas – aptarti darbo su jaunimu patirtį, apžvelgti perspektyvą, keistis sukaupta patirtimi bei informacija, analizuoti jaunimo sielovados aktualijas, ieškoti naujų veiklos būdų. Ta pačia proga – Bažnyčios vardu padėkoti dirbantiems su jaunimu, sustiprinti tolimesnei tarnystei.

Forumo dalyvius pasveikino ir padrąsinimo žodį tarė Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Apie jaunimo sielovadą mūsų šalyje kalbėjo Lietuvos prezidento atstovas jaunimui Arūnas Kučikas, apie katalikiškas mokyklas – sesuo Agnietė Ivaškevičiūtė, vienuolijų jaunimą – s. Evelina Lavrinovičiūtė, akademinę sielovadą – Kauno medicinos universiteto Kardiologijos klinikos administratorė Svetlana Adler. Kun. Kęstutis Kėvalas pristatė Bažnyčios dokumentus apie jaunimo sielovadą. Teminėse grupėse buvo dalijamasi patirtimi. Tai – socialinė veikla Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ dienos centre „Vilties angelas“, ministrantų gerieji darbai Vilkaviškio vyskupijoje, Kauno Šv. Petro ir Povilo Arkikatedroje Bazilikoje, nemažai kitų temų, pranešimų, pasisakymų, pokalbių.

Šis forumas yra vienas iš svarbiausių renginių, pasibaigus Lietuvos jaunimo dienoms Klaipėdoje. Jis padėjo Lietuvos jaunimui susivienyti, surasti bendruomenę, įkvėpė drąsos liudyti tikėjimą mūsų Viešpačiu Jėzumi Kristumi. Tai kartu ir pasiruošimas Pasaulio jaunimo dienoms, kurios kitais metais bus surengtos Australijoje, Sidnėjuje, ir pakvietimas vienytis su viso pasaulio jaunimu, pažinti Šventosios Dvasios veikimą bei puoselėti Šv. Dvasios dovanas.

Pasiruošimo forumui programa prasidės šių metų gruodį ir baigsis kitų metų liepą, kada ir įvyks pasaulinė jaunimo šventė. „Pasiruošimo renginiui medžiagoje pateiksime Dievo Žodžio skaitymus, liudijimus, kūrybines užduotis, tęsime susipažinimo su šventaisiais ciklą, kviesime bendruomeninei maldai, dalinsimės aktualia informacija apie Lietuvoje vyksiančius renginius“, – į šalies jaunimą kreipėsi Lietuvos Vyskupų Konferencijos Jaunimo pastoracijos taryba. Popiežius Benediktas XVI kviečia ruoštis susitikimui visus pasaulio jaunuolius. Tad Lietuvos jaunimo pastoracinė taryba kviečia atsiliepti į Popiežiaus kvietimą.

Jaunimo sielovados forume Kaune priminta, kad dar Sąjūdžio sukeltas visuomenės laisvėjimas bei aktyvumas palietė ir jaunus žmones. Tautos politinė laisvė ir tikėjimo laisvė buvo tarpusavyje siejamos. Bažnyčiose pagausėjo žmonių, ieškančių naujų gyvenimo orientyrų. Bažnyčia stengėsi jiems atsiverti ir patarnauti. Didžiąja dalimi jų lūkesčius atliepė aktyvių kunigų ir pasauliečių atkurtos ar naujai įsteigtos katalikiškos organizacijos, kai kurios atsinaujinusios vienuolijos. Daugėjo su jaunimu dirbančių, įvairias vertybes skleidžiančių nevyriausybinių organizacijų. Dauguma Bažnyčios aplinkoje veikiančių organizacijų ir judėjimų, padedami Bažnyčios hierarchų, atskirų kunigų bei partnerių ir rėmėjų iš užsienio, sugebėjo įsitvirtinti ir tęsti savo veiklą. Vis didesnis dėmesys skiriamas aktyviam jaunimo dalyvavimui liturgijoje. Telkėsi giedojimo ir šlovinimo grupės, jaunimo chorai, paplito naujosios giesmės.

Tiesa, jauni žmonės gana sunkiai pritapo – jiems stigo motyvacijos bei patirties kantriai ieškoti savo vietos parapijose, o jų bendruomenės nebuvo pasirengusios taip greitai priimti jaunimo atneštas naujoves.

Bet rankų nenuleista. Bažnyčios hierarchų iniciatyva buvo įkurti vyskupijų jaunimo centrai. Ilgainiui jie ėmė bendradarbiauti su kitomis jaunimo sielovadai svarbiomis sritimis – katecheze, mokyklų, šeimų, akademine sielovada, „Caritu“. Ypač reikšminga, kad buvo įkurta Jaunimo pastoracijos taryba.

Kaip sakė A. Kučikas, ši jau apčiuopiama jaunimo sielovados sistema turi būti ir toliau tobulinama, veiklos barai yra platūs.

Viena iš jaunimo sielovados formų yra pavadinta akademine. Vadinasi, jaunimo sielovada užsiima ir šalies aukštosios mokyklos, ir jose nepamirštas Dievo Žodis. Akademinė sielovada yra skirta evangelizuoti, ugdyti būsimuosius visuomenės veikėjus, vadovus, kurie sugebėtų kasdieniniame gyvenime remtis krikščioniškomis vertybėmis. Dabar Lietuvoje yra 21 aukštoji mokykla, jose veikia devyni sielovados centrai, stotelės ar grupės. Pavyzdžiui, Vilniuje gyvuoja sielovados centrai Vilniaus universitete, Vilniaus Gedimino technikos universitete ir kitur. Kaune – Medicinos universitete, Technologijos universitete, Vytauto Didžiojo universitete, Klaipėdoje – Klaipėdos universitete ir kt. Akademinėje sielovadoje darbuojasi kapelionai, pašvęstojo gyvenimo institucijų atstovai, akademinės sielovados koordinatoriai, referentai, studentai, dėstytojai. Jie bendradarbiauja su vyskupijomis, parapijomis, rektoratais, įvairiomis krikščioniškomis organizacijomis.

Labai svarbu, kad jaunimo sielovada nebūtų pamiršta mokyklose. Kai kuriose mokyklose moksleiviai pasimeldžia prieš pamokas ir po jų. Ši tradicija labiau propaguojama Jėzuitų gimnazijose. Kai kur rengiamos liturginės šventės – tai itin svarbi mokyklos gyvenimo dalis. Svarbu bei reikšminga tai, ar mokykla turi nors kuklią koplyčią, ar kapelionas nuolat būna mokykloje, ar tik ištaikęs laiko čia apsilanko.

Forume atkreiptas dėmesys į Bažnyčios dokumentus apie jaunimo sielovadą. Tiesa, kaip pastebėjo kun. K. Kėvalas, nors ir nėra specialaus jaunimo sielovadai skirto dokumento, tačiau Bažnyčios raštuose bei popiežių kalbose esama nemažai samprotavimų, teiginių apie jaunimą. Čia išryškėja labai svarbi mintis: jaunimo sielovada yra Bažnyčios veiklos prioritetinė sritis. Jaunime Bažnyčia mato savo ir pasaulio ateitį, Bažnyčios gyvastingumą. Bažnyčia turi ką pasakyti jaunimui, o jaunimas – Bažnyčiai. Ir popiežius Jonas Paulius II Pasaulio jaunimo dienoje 1995 metais yra sakęs, kad Bažnyčia turi tapti jaunų žmonių gyvenimo kelionės drauge. Kun. K. Kėvalas citavo popiežiaus Benedikto XVI mintį, kad jaunimo pastoracijos ir ugdymo svarbiausias tikslas esąs formuoti tokį žmogų, kuris trokštų gyvenimo pilnatvės ir sugebėtų tarnauti visuomenės labui.

Kauno arkivyskupijos Jaunimo sielovados centro rašte sakoma, kad „Jaunimo sielovada aprėpia platų Bažnyčios veiklos, skirtos jaunimui, lauką: parapijinę katechezę, tikybos pamokas mokykloje, studentų sielovadą, jaunimo veiklą parapijose, dekanatuose ir arkivyskupijoje, katalikiškose organizacijose bei kitose katalikiškų judėjimų, vienuolijų, Bažnyčios institucijose“.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija