„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. gruodžio 14 d., Nr. 12 (97)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Apie laukimo laiką

Eglė Kibelytė, Monika Jurgutytė

Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos mokinės

Adventinio renginio „Jei Advento
laiką leisim laukimu“ dalyvės

Pirmąjį Advento sekmadienį Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos namuose vaikams, besiruošiantiems Sutvirtinimo ir Pirmosios Komunijos sakramentams, buvo surengtas adventinis renginys „Jei Advento laiką leisim laukimu“. Renginį organizavo Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos dorinio ugdymo mokytoja Salomėja Trakšelienė su mokiniais.

Renginį pradėjusi mokyt. S. Trakšelienė susirinkusiesiems papasakojo Advento istoriją, o pagrindinį dėmesį skyrė adventiniam vainikui. Nors savo namuose, kaip jau darosi įprasta, daugelis pasidedame adventinį vainiką, bet ką jis simbolizuoja, retas žinome. Pasirodo, kad adventinis vainikas pirmą kartą buvo uždegtas XIX amžiuje Hamburge. Advento vainikas visada yra apskritimo formos, nes apskritimas yra amžinumo ir vienybės ženklas, reiškiantis niekada negęstančią saulę ir jos metinį ciklą. Tokia forma išreiškia Kristaus paslaptį – skelbia, kad kūdikėlis, kurio laukiama, yra Karalius, savo šviesa nugalintis tamsą.

Mokiniai meninėje kompozicijoje paaiškino, ką reiškia adventinio vainiko puošimas. Vainikas puošiamas raudonomis arba violetinėmis juostomis: raudona arba rožinė spalva yra Jėzaus, tapusio žmogumi, meilės simbolis, violetinė – atgailos ir pasiruošimo Jo atėjimui ženklas. Keturios žvakės reiškia keturias Advento savaites. Pirmojo sekmadienio žvakė vadinama Pranašo arba vilties žvake. Antra žvakė, kurią reikia uždegti antrąjį Advento sekmadienį, skirta Betliejaus miestui, kuriame gimė Išganytojas. Trečiasis Advento sekmadienis – Džiaugsmo sekmadienis, per jį uždegsime trečiąją Piemenų, tų, kuriems pirmiausia buvo pranešta Kalėdų žinia, žvakę. Ketvirtąjį Advento sekmadienį uždegsime Angelų arba meilės žvakę.

Besirengiantys sakramentams vaikai renginyje turėjo galimybės ne tik gauti žinių, bet ir išgirsti Advento giesmių. Jie džiaugėsi, jog parapijinės katechezės pamokėlės paįvairinamos įvairiais renginiais.

Mokytoja S. Trakšelienė viliasi, kad vaikams žinios, perteikiamos tokiu būdu, bus labiau priimtinos, suprantamos ir ilgam išliks atmintyje. Kalėdų, kaip dvasinės šventės, akcentavimas leis jaunam žmogui nepasiklysti tarp šio pasaulio vertybių ir pasirinkti tinkamą gyvenimo būdą. Kad visa tai įvyktų, mokytoja negaili savo jėgų ir laiko. Ji vadovauja Šilalės šeimos centrui, yra nuolatinė įvairių religinių renginių ir piešinių parodų organizatorė ir iniciatorė. Džiugu ir mums, mokiniams, nes turime galimybę dalyvauti įvairiose renginiuose ir matyti kitokią gyvenimo pusę, kurios daugelis mūsų bendraamžių, deja, dar nemato.

Šilalė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija