„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. sausio 11 d., Nr. 1 (98)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kalėdas palydėjo giesmėmis

Benjaminas ŽULYS

Kauno vaikų kalėdinių giesmių
festivalio žiūrovai

Koncertuoja lopšelio – darželio
„Dobilėlis“ jaunieji atlikėjai

Renginio dalyvius pasveikino
Seimo narys Rytas Kupčinskas

Tą dieną Kauno Šv. Dvasios parapijos Šv. Mergelės ir kankinės Kotrynos seserų kongregacijos namuose gyvai šeimininkavo Kauno lopšelių – darželių, kitų ikimokyklinių įstaigų mažieji auklėtiniai, pedagogės, tėveliai ir mamos. Čia vyko Kauno vaikų kalėdinių giesmių festivalis. Tai buvo tarsi Kalėdų palydėtuvės, kurias ženklino mažųjų giesmės, eilėraščių posmai, šokis. Pagrindiniai festivalio organizatoriai buvo lopšelis-darželis „Dobilėlis“ (direktorė Ilona Sliesarčiukienė, muzikos pedagogė Danguolė Kardokienė) ir Tirkiliškių lopšelis – darželis (direktorė Antanina Skaudžiuvienė, pedagogės Aušra Adomaitytė, Irena Rimkevičienė, Ada Paulikienė). Žinoma, svarbiausieji šventės dalyviai – darželinukai, į kuriuos, gražiai pasipuošusius, gerai nusiteikusius, buvo nukreiptos susirinkusiųjų akys. Vaikučiai susirinko iš 24-ių lopšelių – darželių. .

Šventė prasidėjo erdvioje vienuolyno koplyčioje, į kurią susirinko atlikėjai ir svečiai, maži ir dideli, mergaitės ir berniukai. Renginio globėjas ir rėmėjas Seimo narys Rytas Kupčinskas pasidžiaugė, kad toks festivalis skatina mažuosius mylėti Dievą, savo tėvelius, visus žmones, nes gimęs Kristus visiems atnešė meilę, galimybę džiaugtis gyvenimu. Kalėdinius linkėjimus darželinukams perdavė Šv. Dvasios parapijos klebonas kun. Emilis Jotkus, monsinjoras Lionginas Vaičiulionis. Visi pagiedojo kalėdinių giesmių. Šventės dalyvius pasveikino Trys karaliai, atėję su dovanomis gimusiam Jėzui.

Per pertrauką užkalbinta „Mažylio“ lopšelio – darželio auklėtinė Gabrielė sakė, kad giedoti kalėdines giesmeles jai patinka, o dar labai patinka piešti. „Girinuko“ auklėtiniui Dominykui patinka piešti gražias mašinytes ir slidinėti. Iš „Dobilėlio“ čia atvykusiam Kasparui patinka būti šventėje, koncertuoti. Beje, ne vieno darželio auklėtiniai koncertuoja ne tik savo darželiuose, savo tėveliams, bet ir kitose ikimokyklinėse įstaigose, sanatorijose. Kuo ne artistai?

Šventės organizatorės sakė, kad toks festivalis – sielos atgaiva mažam ir dideliam. Čia savitai atsiskleidžia jaunieji talentai, o dvasingos giesmės, dainelės skatina gerumą, meilę, kitas dvasines savybes. Be to, poetai, kompozitoriai suinteresuoti kurti naujas giesmes, dvasingas dainas. Antai vaikų poetė Zita Gaižauskaitė šiam festivaliui parašė eiles, skirtas angelui: „Aš sudėsiu žvaigždes Tau po kojų, / Tik ateik iš Kalėdų nakties, / Iš vaikystės – per dangų, per gojų, / Įsisupus į skliautą vilties...“

Drauge pedagogės pastebėjo, kad Kaune yra trys katalikiškos mokyklos, tačiau nė vieno tokios krypties darželio. Tiesa, ikimokyklinėse įstaigose gyvuoja katalikiška dvasia, vaikučiai mokomi mylėti Dievą, gražiai elgtis, bet dar reikėtų pagalvoti ir apie katalikiškus darželius – tai būtų dar tvirtesnis pamatas vaikų pasaulėjautai. Pedagogėms kelia nerimą ir tai, kad vyresnių klasių moksleiviai tolsta nuo Tikėjimo, mažiau lanko bažnyčią, pasiduoda vienadienėms paviršutiniškoms pramogoms ir kt.

Festivalio proga veikė „Dobilėlio“ vaikų lopšelio – darželio ir katalikiškos Pr. Mašioto pradinės mokyklos auklėtinių piešinių paroda, kurioje buvo eksponuojami jaunųjų dailininkų darbeliai.

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija