„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. gruodžio 12 d., Nr.12 (109)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Treji veiklos metai – daug ar mažai?

Jolanta Virbickienė

„Vilties vėrinėlių“ vaikų
ir jaunimo centro lankytojai

Centro vadovė Jolanta Virbickienė
ir direktorius
kan. Andriejus Sabaliauskas
šventinio renginio metu

Meninės programos metu vaikų akyse
spindėjo džiugesys ir viltis

Lapkričio 14 dieną Žemaičių Kalvarijos vaikų ir jaunimo centre „Vilties vėrinėliai“ paminėti trejų metų veiklos sukaktį susirinko ne tik nuolatiniai lankytojai, bet ir jų tėveliai, vadovai. Sveikinimo žodį tarė centro direktorius kanauninkas Andriejus Sabaliauskas, o centro vadovė Jolanta Virbickienė pateikė metinę centro veiklos ataskaitą bei apžvelgė visus per metus vykdytus projektus.

Viešoji įstaiga „Vilties vėrinėliai“ buvo įregistruota ir pradėjo veikti 2005 m. lapkričio 10 dieną. Vaikų ir jaunimo centrą lanko Žemaičių Kalvarijos seniūnijos socialinės rizikos grupės bei probleminių šeimų 7-18 metų vaikai darbo dienomis nuo 12 iki 18 valandos. Centro veikloje kasdien dalyvauja 30 ir daugiau vaikų, o iš viso Plungės VTAT  patvirtintame sąraše yra 68 vaikai.

„Vilties vėrinėliuose“ nuolat vykdomos programos, kuriose vaikai dalyvauja pagal savo gebėjimus ir pomėgius. Be to, vaikai kasdien gali paruošti namų darbus. Psichinės sveikatos ir socialinių įgūdžių programų užsiėmimų metu vaikai formuojasi ir įtvirtina svarbiausius psichosocialinius įgūdžius. Per menines programas (etnografijos, teatro, fotografijos, dailės) vaikai atsiskleidžia kaip kūrybingos savarankiškos asmenybės, gebančios pasirinkti tinkamus tikslus. Kartą per savaitę vyksta organizacijos „Vaiko vartai į mokslą“ programų „Sparnai“, „D.R.A.S.A.“, „Charakterio ugdymas“, „Savigarba“, „Žingsniai į prasmingą gyvenimą“ užsiėmimai. Rankdarbių, vaistažolių pažinimo, bitininkystės bei vaško, sveikos mitybos užsiėmimų metu vaikai įgyja praktinių įgūdžių, kurie pravers jų gyvenime, o informacinių technologijų programos metu supažindinama su kompiuterinio raštingumo pagrindais. Nuolat vyksta  „Vyresniojo draugo/ Vyresniosios draugės“ programa, kurioje vyresnieji centro lankytojai globoja jaunesniuosius. Vykdomos individualios ir grupinės psichologinės, socialinės bei pedagoginės  konsultacijos. Kasdien vaikai gauna pavakarius, esant reikalui, gali pavalgyti ir dažniau. Vaikams sudarytos sąlygos išsiprausti duše, išsiskalbti savo rūbus. Pagal poreikį toliau gyvenantys vaikai po užsiėmimų parvežami namo. Jau antri metai ypatingas dėmesys skiriamas darbui su šeima, nes tik nuolat lankant ir bendraujant su šeimomis, galima sulaukti teigiamų rezultatų siekiant pagerinti jų integraciją į visuomenę. Šeimos lankomos, mamos kviečiamos dalyvauti centre joms vykdomuose užsiėmimuose, suteikiama materialinė parama labdaros akcijų metu surinktais daiktais,  tarpininkaujama sprendžiant problemas. Aktyviai ir nuolat bendraujant, stiprėja ryšiai su bendruomene, tėvai įtraukiami į jų vaikams iškylančių problemų sprendimo procesą. Bendradarbiaujant su Plungės VTAT, seniūnijos socialine darbuotoja rizikos grupės šeimoms, suderinami pagalbos šeimai planai ir veiksmai. Centro veiklos pagrindiniai rėmėjai – JAV organizacija „Vaiko vartai į mokslą“, LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Plungės rajono savivaldybė. Patalpas centrui suteikia Žemaičių Kalvarijos Švč. M. Marijos Apsilankymo parapija.

Neseniai vykusios šventės metu peržiūrėtas JAV labdaros organizacijos „Vaiko vartai į mokslą“ užsakymu režisieriaus G. Jaronio sukurtas filmas apie mūsų centro gyvenimą „Vaikystės žingsniai“. Filmas puikiai atspindi centro kasdienybę. Tokiu būdu kasdien centre verdantį gyvenimą pamatė ir tėveliai. Prisiminti ne tik kasdieniai užsiėmimai, bet ir išvykos į Telšių rajone esantį „Žvėrinčių“, Ventės paukščių žiedavimo stotį, Kaziuko mugę Ryškėnuose, bendros šventės su Žemaičių Kalvarijos kultūros centru, bendruomene „Gardai“, talka senelių globos namuose, vasaros užimtumo stovykla bei Plungės vaikų dienos centru „Cyruliukai“. Pasidžiaugta  jau antri metai veikiančia centro internetine svetaine  www.viltiesverineliai.lt.

Vaikai, dėkodami žmonėms, kasdien dovanojantiems gerumą ir šilumą, padovanojo savo rankomis padarytas žvakes bei atminimo atvirukus.  Vaikai nuoširdžiai dėkojo ne tik savo mamoms, bet ir jau lyg mamomis tampančioms centro programų vadovėms: G. Jučienei, I. Vaičiulienei, V. Paskačimienei, L. Žalkauskienei, K. Valančiauskienei, I. Virkšienei, G. Kazlauskienei, N. Makiejevienei, V. Blistrubienei, V. Angelskienei, V. Jundulaitei.

Meninės programos metu vaikų akyse spindėjo džiugesys ir viltis. Paskui bendra malda buvo paminėti centro geradariai ir rėmėjai – visi tie, kurie randa noro, laiko ir galimybių prisidėti prie „Vilties vėrinėlių“ prasmingo ir gražaus gyvavimo. Tie, į kuriuos galime drąsiai kreiptis pagalbos, jei iškyla problemų: Žemaičių Kalvarijos vidurinės mokyklos direktorius Z. Garbenčius, Žemaičių Kalvarijos Švč. M. Marijos Apsilankymo parapijos klebonas kan. J. Ačas, bendruomenės „Gardai“ pirmininkas B. Kleinauskas, Žemaičių Kalvarijos seniūnas L. Gricius, seniūnijos darbuotojai A. Pabrėžienė bei S. Mikalauskas. Sunku net išvardinti, kiek gerų bendruomenės žmonių paremia, pasidalija galbūt jiems jau nebereikalingais, bet taip greit randančiais naują šeimininką savo daiktais.

Kol vaikai šoko, žaidė ir linksminosi, tėveliai turėjo progą išklausyti socialinės pedagogės G. Jurčienės paskaitos žalingų įpročių prevencijos tema. Po paskaitos kilusiomis mintimis dalijosi centro programų vadovės ir mamos. Džiugu, jog šiais metais mamos šventėje dalyvavo gerokai gausiau – tai liudija apie stiprėjančius ryšius ir pasitikėjimą.

Žemaičių Kalvarija,
Plungės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija