„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. gruodžio 12 d., Nr.12 (109)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Comenius“ projektas Didžiosios Britanijos  koledže

Odeta Tumelytė

Mokytojų posėdyje

Marijampolės marijonų gimnazijos
grupė Anglijoje

Akimirkos iš „Ice Breaker“ užsiėmimų

„Comenius“ partnerystės tikslas – skatinti įvairiapusį bendradarbiavimą tarp Europos šalių mokyklų. Lapkričio 7-13 dienomis Didžiosios Britanijos karaliaus Edvardo VI koledže, esančiame Totneso mieste, vyko trečiasis „Comenius“ projekte dalyvaujančių šalių (Anglija, Danija, Kipras, Lietuva) susitikimas, kurio tema „European Identity“ („Europietiškas identitetas“). Susitikimą  organizavo „Comenius“ projekto koordinatorė, karaliaus Edvardo VI koledžo muzikos mokytoja Kicoula Ross.

Šiame susitikime dalyvavome ir mes, Marijonų gimnazijos moksleivių grupė, lydima projekto vadovės ir anglų kalbos mokytojos Daivos Miliauskienės, taip pat projekto veikloje dalyvaujančių mokytojų Editos Avižienienės ir Laimos Grinkienės. Danijos atstovai atvyko iš Odenso miesto Šv. Knuds gimnazijos, o kipriečiai – iš Nikosijos katalikiškosios gimnazijos.

Projekto dalykinė veikla prasidėjo sekmadienį „ledų laužymo“ metodais, padėjusiais apsiprasti su nauja aplinka. Viena iš metodo užduočių buvo naujo Europos Sąjungos logotipo kūrimas (toks konkursas yra paskelbtas Europos šalių mastu). Šią, kaip ir kitas užduotis, atlikome grupelėse (po vieną žmogų iš kiekvienos šalies).

Dar viena nelengva užduotis (debatai) mūsų laukė pirmadienį. Debatai – tai labai  efektyvi priemonė viešajai kalbai lavinti. O temos buvo įvairios: „ES pritaria ekonominei plėtrai“, „ES yra vienintelė galimybė išlaikyti taiką pasaulyje“, „Ar pritariate ES politiniam jungimuisi?“ Reikėjo prisiminti visas Europos Sąjungos nares, jų  istorijas, struktūrą, veiklos tikslus ir pasiekimus.

Trečiadienį teko vesti kelias lietuvių kalbos pamokas, kuriose stengėmės bent šiek tiek supažindinti anglų moksleivius su mūsų gimtąja kalba. Jie domėjosi įvairiais lietuviškais žodžiais ir posakiais, mūsų šalies istorija bei kultūra.

Antradienį aplankėme „Eden Project“ – tropinį parką po stogu, kur grožėjomės beveik viso pasaulio augmenija. Vėliau keliavome  prie jūros į Dartmouth miestelį, kuris mus sužavėjo savo architektūra ir nuostabiais peizažais.

Dienos, kupinos turiningos veiklos ir jaukiai praleistos anglų šeimose, prabėgo labai greitai ir prasmingai – mes iš arčiau susipažinome su anglų tautos tradicijomis, kultūra, patobulinome anglų kalbos žinias ir įgūdžius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija