„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. birželio 26 d., Nr.6 (115)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kelkitės ir eikit – kaip Abraomas

Inesė Ratnikaitė

Kryžiaus kelias Lurde su Šiaulių
vyskupu Eugenijumi Bartuliu

Šv. Mišias La Salette aukoja
Šiaulių šv. Jurgio parapijos
vikaras kun. Tomas Janavičius

Lankyti Švč. M. Marijos apsireiškimo vietas Šiaulių universiteto Meninio ugdymo ir tikybos studijų programos studentai pradėjo prieš metus, pasiūlius Šiaulių ganytojui. Pirmoji dviejų dienų kelionė buvo į Stary Lichen kaimyninėje Lenkijoje. Šiais metais keliauta į Lurdo šventovę.

Paryžius – pirmoji aplankyta apsireiškimo vieta

Prancūzijos sostinė Paryžius iš Eifelio bokšto atsiskleidė savo gražiu baltumu, didinga, įmantria architektūra, žaviais sodais. Pagrindinis mūsų objektas buvo Šv. Kotrynos Labourė bažnyčia, kur Meilės dukterų vienuolei Kotrynai 1830 metais pasirodė Švč. Mergelė Marija. Šventąja Kotryna paskelbta ne todėl, kad laikė savo rankas ant Marijos kelių, o dėl savo paprastumo, visiško nusižeminimo – po tokio nuostabaus įvykio ji išliko paprasta Meilės dukterų vienuole, nuolankiai besirūpinančia senais ligotais žmonėmis. Ji tik prieš mirtį visiems paskelbė apie regėjimus bei apie jai Marijos apreikštą stebuklingąjį Mergelės medalikėlį. Jis vadinamas stebuklinguoju, nes nepaprastai greitai paplito visame pasaulyje.

Šv. Kotrynos istorijoje stebino ir jos, dar vaiko, pamaldumas. Nuo savo Pirmosios Komunijos dienos ji keldavosi ketvirtą valandą ryto, eidavo kelias mylias į bažnyčią dalyvauti šv. Mišiose ir melstis. Jau būdama vienuolė Kotryna Labourė dažnai melsdavosi vienuolyno įkūrėjui šv. Vincentui Pauliečiui. Aplankėme ir netoliese esančią jo vardo koplyčią, kurioje saugomi šventojo palaikai.

Kelionės tikslą – Lurdą – pasiekus

Lurde mus, išlipusius iš autobuso, pasitiko Šiaulių ganytojas Eugenijus Bartulis. Būdamas Lietuvos kariuomenės ordinaras, Šiaulių vyskupas su Lietuvos kariais Lurde dalyvavo pasauliniame karių susitikime. Nors dienotvarkė buvo įtempta, ganytojo dėmesio užteko ir studentams. Labiausiai įsiminė kartu eitas Kryžiaus kelias, kariuomenės koplyčioje prieš didingus kalnus aukotos šv. Mišios. Antroji diena buvo skirta grotos aplankymui, žvakelės uždegimui, ligų atsikratymui stebuklingajame šaltinyje, o labiausiai – susimąstymui apie Lurdo vietovę, čia nuskambėjusią Švč. M. Marijos žinią.

Trečiasis apsireiškimas – La Salette

Savo piligriminėje kelionėje daug meldėmės ir giedojome. Vienos giesmės buvo populiaresnės už kitas, turėjome ir mėgstamiausią: „Kelkis ir išeik kaip Abraomas išėjo nežinodamas kur“. Kai pakilom į La Salettą – lijo, vaizdą dengė rūkas. Sustojome kažkokioje aikštelėje. Lipam? Einam? Kur? Vairuotojas pacitavo mūsų giesmę: „Kelkitės ir eikit – kaip Abraomas“. Nusijuokėm ir... išėjome į lietų, kai kurie net galvų neprisidengę.

Kartu važiavusi vienuolikametė iki šiol niūniuoja kelionės metu išmoktą giesmelę: „Marija, Motina mano“. Turbūt La Salette labiausiai pajutom motinišką Marijos globą. Ta pačią, kurią ji čia, Alpių aukštumoje, atskleidė dviem piemenėliams – Maksimui ir Melani. Lietus tik truputėli pašlakstė ir nušvito saulė, atskleisdama nepaprastą vietovės grožį.

Popiežius Jonas Paulius II 150 metų apsireiškimo La Salette jubiliejaus proga Grenoblio vyskupui rašė apie Mariją, jog ji yra Išgelbėtojo Motina, Bažnyčios Motina, visų motina ir kad Marija su kiekvienu mūsų keliauja gyvenimo piligrimystėje. Šią vietą, anot popiežiaus, Marija 1846 metais pripildė meilės, apreikšdama savo liūdesį, susidūrus su moraliniu žmonijos blogiu: „Jos ašaros padeda mums geriau suprasti skausmingą nuodėmės, Dievo atmetimo sunkumą, lygiai taip pat, kaip ir nepaprastą ištikimybę, kurią jos Sūnus, Atpirkėjas, išlaiko jos vaikams, nepaisydamas sužeistos ir atmestos meilės... Pasirodžiusi Mergelė kviečia mus atgailai, maldai, o svarbiausia – Sekmadienio šventimo ištikimybei“. Dviejų vaikų Dievo Motina prašė, kad jos žinia būtų žinoma visiems jos žmonėms. Vaikų balsas buvo išgirstas: čia lankosi piligrimai, įvyksta daug atsivertimų. „La Salette yra vilties žinia. Vilties, kuri yra palaikoma jos, visų žmonių Motinos užtarimu“.

Drezdenas, Lionas, Praha

Be šių šventų vietų, dar aplankėme Drezdeną (Vokietija), Lioną (Prancūzija), Prahą (Čekija). Kiekviename aplankytame mieste turėjome numatę vieną pagrindinį objektą. Ten, kur nebuvo Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo vietų, grožėjomis jai dedikuotomis bažnyčiomis. Drezdene pagrindiniu lankytinu objektu pasirinkome Dievo Motinos baziliką. Lione susiradome rožinio kelią, Prahoje pirmiausia aplankėme Švč. Mergelės Marijos Nugalėtojos bažnyčią, kurioje saugomas Prahos Vaikelis – stebuklais garsėjanti mažojo Jėzaus skulptūra.

Svarbu buvo ne pamatyti, o pajusti Švč. M. Marijos artumą, globą, išgirsti žinią, siunčiamą atskirai kiekvienam.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija