„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. liepos 10 d., Nr.7 (116)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pilietinė akcija „Vilties paukštis“

Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos kraštotyros būrelis „Gimtinė“ bei mokyklos bendruomenė nutarė dalyvauti tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacijų režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti birželio 14-osios – Tautos gedulo ir vilties dienos paminėjimui inicijuotoje pilietinėje akcijoje „Vilties paukštis‘‘.

Rengdamiesi šiai akcijai mokiniai iš popieriaus gamino dviejų spalvų paukščius: juodus, simbolizuojančius gedulą, ir baltus – viltį, skaitė Pasvalio krašto žmonių prisiminimus apie tremtį, klausėsi ir dainavo tremtinių dainas, susitiko su Pasvalio krašto tremtiniais. Pilietinė akcija įvyko birželio 15 dieną Stoties gatvėje, prie geležinkelio stoties.

Iš pradžių buvo atversti istorinės knygos „Gedulas ir Viltis“ puslapiai. Knygos „autoriai“ (pilietinės akcijos organizatoriai) papasakojo apie tremtį, paminėjo kraupius statistinius duomenis, paskui tikybos mokytoja Juzefa Jurėnienė  perskaitė Laisvės maldą.    

Liūdnais prisiminimais apie gyvenimą Sibiro žemėje dalijosi mūsų krašto tremtiniai Aldona Juzeliūnienė, Aldona Ulskienė, mokytoja Regina Trepekūnienė. Jos papasakojo apie savo, savo šeimų, draugų, lietuvių tremtinių likimus, skambėjo tautinės ir tremtinių dainos, kurias atliko Pasvalio tremtinių choras bei mokiniai Dovydas Maldutis, Gintarė Dambrauskaitė ir Judita Trybaitė. Baigiantis akcijai mokiniai Pasvalio tremtinių choro dalyviams bei Pasvalio tremtiniams įteikė pražydusių  jazminų šakeles. Tai buvo kukli padėka už jų begalinę meilę savo gimtinei. Paskui visi aplankėme tremtinės Laimutės Zigmuntienės šeimos muziejų.

Simona KENIAUŠYTĖ

Pasvalys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija