„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. lapkričio 27 d., Nr.11 (120)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Katalikiškoji mokykla Julijanavoje

Kazimieras Dobkevičius

Julijanavos katalikiškosios
vidurinės mokyklos moksleiviai
laiko pašventintą mokyklos vėliavą

Jaunėliai iš rašytinių
tekstų šv. Mišių metu giedojo
religines giesmes

Aleksoto Šv. Kazimiero bažnyčioje
šv. Mišias aukoja (iš kairės):
vikaras kun. Mindaugas Martinaitis,
mokyklos kapelionas kun. Gintautas
Grigelevičius, klebonas
kun. Kęstutis Bekasovas

Rugsėjo 1-ąją Kauno Aleksoto Julijanavos vidurinė tapo katalikiška mokykla. Mokykla buvo įkurta kaip Seniavos pradinės mokyklos kompleksas 1920 metais Seniavos dvare. Kadangi norinčių mokytis mokinių skaičius didėjo ir šiai mokyklai buvo priskirti aplink esantys kaimai, mokykla plėtėsi: 1931 metais buvo atidaryta mokykla Fredoje, o 1936 metais – Julijanavoje. 1945 metais Julijanavos mokykla buvo perorganizuota į VI progimnaziją. 1949 m. rugsėjo 8 dieną Kauno miesto tuometinės valdžios sprendimu progimnazija perorganizuota į 14 vidurinę mokyklą. Ši mokykla buvo įsikūrusi keliuose pastatuose Veiverių gatvėje, joje dirbo 22 mokytojai, mokėsi 415 mokinių. Pirmasis mokyklos direktorius – Marcelijus Žiūraitis. 1951 metais mokyklą baigė pirmoji abiturientų laida. Jų buvo 15. Mokinių skaičius sparčiai augo. Mokykla dirbo dviem pamainom.

 1962 m. spalio 2 dieną Bitininkų gatvėje duris atvėrė naujoji 1040 vietų vidurinė mokykla. Mokyklos direktoriais, be minėto M. Žiūraičio, dirbo V. Štukas, B. Taparauskas, J. Adomavičius, V. Kazlauskas, B. Tilvikas, P. Andriulis, P. Kuprys, Š. Baronas, daug kūrybingų mokytojų: B. Šarūnas, B. Vildžiūnaitė, V. Senkus, A. Panavienė, J. ir B. Grigai, K. Vaidelienė, B. Švilpa, V. Sabaitis, J. Petrylaitė ir kiti.

Mokyklos direktorius Viktoras Zuzevičius neužmiršo paminėti tuos mokinius, kurie baigė šią mokyklą medaliu ar su pagyrimu, o tokių buvo net 37 moksleiviai. Šioje mokykloje mokėsi aktoriai A. Šurna ir K. Kazlauskaitė, stalo tenisininkės A. ir R. Giedraitytės, biologė A. Stašytė, filosofas B. Kuzmickas, poetas G. Patackas.

Visai neseniai Kauno Aleksoto Šv. Kazimiero bažnyčioje vykusiose šv. Mišiose buvo pašventinta mokyklos vėliava. Šv. Mišioms vadovavo jau antrus metus einantis Julijanavos katalikiškos vidurinės mokyklos kapeliono pareigas kun. Gintautas Grigelevičius, koncelebravo klebonas kun. Kęstutis Bekasovas, vikaras kun. Mindaugas Martinaitis. Mokyklos kapelionas per pamokslą pasakojo apie kunigystės pašaukimą, itin atsakingą sielovados, pastoracinį darbą su moksleiviais. Labai svarbu, kad jaunas moksleivis teisingai suvoktų Kristaus mokymo tiesas dabartiniu sudėtingu laikotarpiu, įsisąmonintų, kad Kristus mus lydi visą gyvenimą – nuo gimimo iki mirties. Vėliau mokyklos kapelionas pašventino sulankstytą (dar neišskleistą) vėliavą ir tik po to ją moksleiviai pritvirtino prie koto ir su ja atsistojo garbės sargyboje.

Mokyklos direktorių V. Zuzevičių sveikino Šv. Mato katalikiškosios mokyklos, Dainavos seniūnijos atstovai, Tirkiliškių katalikiškojo vaikų darželio vadovybė, kolegos.

Julijanavos katalikiškoji vidurinė mokykla – jau septintoji katalikiškoji mokykla Kauno mieste. Tegu Dievas stiprina pedagogų kolektyvą ir mokinius ir veda doros ir ištikimybės Dievui keliu.

Kaunas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija