„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. rugpjūčio 20 d., Nr.8 (129)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Stovyklautojai Zyplių dvare

Šakių vaikai stovyklauja Zyplių dvare

Užsiėmimai ir žaidimai

Šakių vaikų ir jaunimo centrą prieš 17 metų įkūrė Šakių šv. Jono Krikštytojo parapijos tuometinis klebonas kun. Deimantas Brogys.  Pagrindinės jaunimo centro veiklos kryptys – vaikų prevencinis užimtumas ir rūpinimasis Šakių parapijos senelių globos namų gyventojais. Centras vaikams ir jaunimui kasmet organizuoja nemokamas vasaros poilsio stovyklas, siūlo religines, pažintines ir kultūrines ekskursijas, išlaiko parapijos senelių globos namuose 15 nuolat gyvenančių  senelių. Stovyklos buvo pradėtos organizuoti Kapčiamiestyje, pastaruosius septynerius metus – Zyplių  dvare (Šakių r., Lukšių seniūnija).

Šių metų stovykla, prasidėjusi liepos 1 dieną, pavadinta Kristaus žodžiais „Aš esu gyvybės duona“. Šis pavadinimas turėjo vaikams dar kartą priminti Eucharistijos teikiamas malones. Stovyklos atidarymo vakare, kuris prasidėjo vaikų grupelių prisistatymu, dalyvavo Šakių rajono savivaldybės administratorius J. Puodžiukaitis, Šakių parapijos klebonas kun. S. Matusevičius, vikaras kun. A. Vaitkūnas, VšĮ Šakių  vaikų ir jaunino centro direktorė V. Pulokienė ir Lukšių seniūnas  V. Cikana.

Jau kitą dieną stovyklautojai išvyko į Pažaislio vienuolyną, lankėsi Kauno Arkikatedroje, kunigų seminarijoje, apžiūrėjo Panemunės pilis.

Kelinti metai iš eilės vaikai stovykloje turėjo ir susikaupimo dieną, kurios iniciatorius yra klierikas A. Jakaitis.  Šią dieną vaikai grupelėse aptarinėjo tikėjimo vertybes, kurios žmogų suartina su Dievu. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas Eucharistijai, kad stovyklautojai dar kartą apmąstytų, kokią dovaną paliko Kristus pasauliui. Drauge su Šakių parapijos vikaru kun. A. Vaitkūnu vaikai dalyvavo Kryžiaus kelio apmąstymuose, kuriam patys ir pasiruošė. Po Kryžiaus kelio visi turėjo galimybę susitaikyti su Dievu per Atgailos sakramentą. Susikaupimo diena baigta Eucharistijos šventimu.

Išskirtinė diena buvo sekmadienis, nes stovyklautojai surengė piligriminį žygį į Lukšių parapijos bažnyčią. Drauge su Lukšių parapijos bendruomene šventė Eucharistiją, kuriai vadovavo į gimtinę grįžęs kun. V. Grigutis ir Šakių parapijos vikaras kun. A. Vaitkūnas. Vaikai patys aktyviai dalyvavo šioje liturgijoje: skaitė skaitinius ir giedojo giesmes.

Kitomis dienomis stovyklos dalyviai per įvairius užsiėmimus ir žaidimus įprasmino savo buvimą stovykloje. Vaikams neišdildomų įspūdžių paliko paskutinę stovyklavimo naktį vykęs naktinis žygis su užduotimis apie šv. Mišias.

Stovyklos uždarymas įvyko liepos 6-ąją, Mindaugo karūnavimo dieną. Su vaikais atsisveikinti atvykęs Šakių parapijos klebonas kun. S. Matusevičius padėkojo vadovams už vaikams ir jų ugdymui skirtą atostogų laiką, o seniūnui – už suteiktas patalpas. Už vaikišką juoką ir malonų ausiai triukšmą dėkojo ir Lukšių seniūnas V. Cikana.  

Rytis BANYS

Šakių rajonas
Vido VENSLOVAIČIO
nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija