„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. rugpjūčio 20 d., Nr.8 (129)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Paroda „Rašytojai ateitininkai“

Liepos 24 dieną Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje (Rotušės a. 13), atidaryta paroda „Rašytojai ateitininkai (1910–1940)“. Paroda bus eksponuojama iki spalio 2 dienos. Šimtąjį gimtadienį švenčianti Ateitininkų organizacija subrandino daug žymių literatų. Parodos lankytojai kviečiami atnaujinti pažintį su Šatrijos Ragana, Vytautu Mačerniu, Vincu Mykolaičiu-Putinu, Adomu Jakštu-Dambrausku, taip pat išeivijoje ilgą laiką gyvenusiais Kaziu Bradūnu, Bernardu Brazdžioniu ir daugeliu kitų.

Jeigu ne rašytojai ateitininkai, sunku pasakyti, kokia šiandien būtų lietuvių literatūra, kultūra. Šie žmonės žymūs ne tik savo kūryba, bet ir visuomeniniu gyvenimu, tvirtu principų laikymusi. „Visa atnaujinti Kristuje“ jiems buvo ne tik organizacijos, bet ir asmeninis šūkis.

Parodoje eksponuojamas pirmasis 1911 m. spausdintas žurnalo „Ateitis“ numeris, kurį redagavo Pranas Dovydaitis, „Ateities“ redakcijos nuotraukos, kuriose žymūs to meto literatai, rašytojai. Organizacija ir pasivadino pagal šio žurnalo pavadinimą. Parodoje didelis dėmesys teikiamas Studentų ateitininkų korporacijos Meno mėgėjų draugijai „Šatrija“, kuriai priklausė Juozas Paukštelis, Jonas Grinius, Juozas Grušas, Juozas Keliuotis, Petronėlė Orintaitė, Ignas Skrupskelis, Alfonsas Šešplaukis-Tyruolis, Antanas Vaičiulaitis, Antanas Maceina, Eugenijus Matuzevičius, Bronius Krivickas, Mamertas Indriliūnas, Alfonsas Nyka-Niliūnas ir kiti. Parodoje eksponuojamos originalios „Šatrijos“ narių, veiklos nuotraukos, piešti portretai. Pateikiamos pirmosios rašytojų knygos, rankraščiai, korespondencija.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija