„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. sausio 18 d., Nr.1 (158)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Mokiniai tyrė kalbininko Vytauto Vitkausko palikimą

Šiaulių rajono kultūros centre iškilmingai apdovanoti Vytauto Vitkausko premijos laureatai. Šiaulių rajono mero pavaduotojas Antanas Bezaras, Lietuvos Respublikos Seimo narės Rimos Baškienės padėjėja Daiva Miliauskienė bei Kuršėnų miesto seniūno pavaduotoja Giedrė Karkalienė nuoširdžiai sveikino gabiuosius mokinius bei jų mokytojus.

Visus susirinkusius maloniai nuteikė Leontinos ir Petro Valskių vadovaujamo vaikų ir jaunimo teatro „Ikaras“ sukurta kompozicija „Vytautas Vitkauskas – kalbininkas su dideliu žodynu“. Bibliotekininkės buvo parengusios parodėlę. Šventės dalyviams priminti V. Vitkausko nuopelnai lietuvių kalbai, jo širdies graužatis dėl menkėjančios lietuviško žodžio vertės. Kalbą jis lygino su pasėliais – neprižiūrėsi, prižels piktžolių, todėl ir sumanė skelbti konkursą ir iš savo kišenės kasmet skirti po 1000 litų laureatams. 2005 metais premija buvo įsteigta, o po trejų metų iniciatyvą perėmė Šiaulių rajono savivaldybės administracija.

Konkurse šiais metais dalyvavo tik dešimt mokinių iš dviejų rajono mokyklų. Jų darbus apžvelgė Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos mokytoja Alina Šimkevičienė. Nors nuostatuose parašyta, jog vertinami filologiniai darbai, sulaukta dviejų merginų poezijos. Mokytoja džiaugėsi visų konkursantų darbais, dėkojo mokytojams, kurie geba įžvelgti savo mokinių filologinius gabumus.

Pirmoji vieta paskirta Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos abiturientams – Gabrielei Šniukaitei ir Ryčiui Baltučiui. Jiems įteikta 600 litų premija. Gimnazistai, mokomi Raimondos Rumbinaitės, pastatė savotišką paminklą V. Vitkauskui – atliko išsamų žymiojo kalbininko darbų tyrimą. Antroji vieta ir 200 litų atiteko Modestui Tyleniui (mokytoja Vita Šventickienė) iš tos pačios gimnazijos. Vaikinas tyrinėjo barbarizmus ir svetimybes. Trečioji vieta ir 100 litų paskirta Kuršėnų Pavenčių mokyklos dešimtokui Edmundui Riškui (mokytoja Violeta Kirkutienė). Dar du mokiniai – Rimvydas Felinskis ir Greta Daukšaitė – paskatinti 50 litų.

Kuriančiais, tyrinėjančiais mokiniais džiaugėsi Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Laimutė Marytė Varkalienė, kiti svečiai. Nelaužant tradicijų renginys pabaigtas prie arbatos puodelio. Čia mielai sutiko dalyvauti kalbininko V. Vitkausko brolis Algis su žmona Jadvyga.

Gitana Kudulienė

Kuršėnai, Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija