Atnaujintas 2003 m. kovo 7 d.
Nr.19
(1123)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prezidentas įteikė Vatikano valstybės sekretoriui Lietuvos valstybės apdovanojimą

Iš kairės: Šventojo Sosto atstovas Lietuvoje arkivyskupas Pėteris Štefanas Curbrigenas, prezidentas Rolandas Paksas, Vatikano sekretorius arkivyskupas Žanas Luji Toranas ir ambasadorius Kazys Lozoraitis

Eltos nuotrauka

Pirmadienį Lietuvos Respublikos prezidentas Rolandas Paksas priėmė Vatikano valstybės sekretorių santykiams su užsieniu arkivyskupą Žaną Luji Toraną ir įteikė jam Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Didįjį kryžių. Šis valstybės apdovanojimas aukštajam Vatikano pareigūnui paskirtas už indėlį į Lietuvos ir Šventojo Sosto santykių plėtrą ir už paramą įgyvendinant Lietuvos užsienio politikos tikslus.
Pokalbio metu aptarti Lietuvos Bažnyčios ir valstybės santykiai, integracijos į Europos Sąjungą klausimai, tarptautinė padėtis. Taip pat pasikeista nuomonėmis apie šiuo metu vykstantį Konventą dėl ES ateities.
Pastebėjęs, kad Lietuva ir Vatikanas jau aštuonis dešimtmečius puikiai bendradarbiauja, Ž.L.Toranas pasidžiaugė gerais Lietuvos ir Vatikano santykiais. Arkivyskupas perdavė prezidentui R.Paksui popiežiaus Jono Pauliaus II sveikinimus ir linkėjimus, taip pat Jo Šventenybės norą ateityje susitikti su Lietuvos vadovu. Prezidentas priėmė Popiežiaus kvietimą.


Lengvatikiai ir šarlatanai

Net kelios televizijos, tarp jų ir Nacionalinė, ėmė kalbėti apie Prezidento artimiausioje aplinkoje atsiradusią aiškiaregę. Visa Lietuva įsitraukė į audringas diskusijas, prieš kurias nublanko netgi pirmųjų „elito“ damų prašmatnios suknios, kailiniai, brangenybės, demonstruotos inauguracinėje puotoje. Praėjusį sekmadienį LRT laidoje „Stilius“ buvo detaliai nagrinėjama tema apie pirmosios ledi inauguracinę suknią ir leista suprasti, jog kitos pasaulio pirmosios ponios, netgi Didžiosios Britanijos karalienė, tokios neturi. Televizijoje vis rodomas siužetas apie inauguracijos ceremoniją ir šv.Mišias Arkikatedroje, kur garbingiausioje vietoje sėdėjo su pačiu Dievu besikalbanti ir nurodymus iš Jo gaunanti lyg ir burtininkė, lyg ir ekstrasensė Lena Lolišvili, „elito“ sluoksniuose dažniausiai vadinama Lenočka. Tai davė progą kai kuriems apžvalgininkams pusiau juokais, pusiau rimtai teigti, jog dabar Lietuvos politiką tvarkys ne tik J.Borisovas, G.Šurkus ar Interpolo susidomėjimą sukėlęs buvęs kandidatas į Prezidentus, neaišku kuo besiverčiantis milijonierius Juozas Petraitis, bet ir „mieloji Lenočka“, kuri, kaip per Nacionalinę televiziją aiškino Prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas, „gauna nurodymus iš aukščiau“, o jos nežemiškos galios pripažįstamos netgi Amerikoje ir Italijoje. Pasižiūrėjus ir pasiklausius tokių šnekų, nebežinai, ką ir galvoti. Aukščiausieji valstybės asmenys naudojasi kažkokios apsukrios, aiškiarege pasiskelbusios, atklydusios iš nežinia kur (ar specialiai atsiųstos) moters paslaugomis ir net aklai jos klauso, tiki jos iš čiaupo prileisto ir į buteliukus ar stiklainius nuo agurkų supilstyto stebuklingo vandens galia.