Atnaujintas 2003 m. birželio 27 d.
Nr.50
(1154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Gimtas kraštas


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Vilkaviškio dekanate

Iškilmingos šventės dalyviai (iš kairės): kun. Vytautas Kajokas, mons. Vincentas Bartuška, vyskupas Rimantas Norvila, kun. Vladas Bilius ir vyskupas Juozas Žemaitis

Autorės nuotrauka

Ypatingas jubiliejus

Virbalis. Šiame viename seniausių Vilkaviškio vyskupijos miestų, dar vadinamame karališkuoju, nes prieš 500 metų Sūduvos girių glūdumoje, pačioje Paprūsėje, Nova Volios vardu jį įkūrė karalienė Bona, per Sekmines vyko neįprastos iškilmės. Parapiją lankė Vilkaviškio vyskupai Rimantas Norvila ir Juozas Žemaitis. Jie aukojo dvejas šv.Mišias, Virbalio ir aplinkinių parapijų jaunimui teikė Sutvirtinimo sakramentą.
Sumos šv. Mišios buvo ypatingai iškilmingos. Jų liturgiją atnašų procesija ir įsitraukdami į visuotinę maldą, giesmėmis paįvairino bažnytinės organizacijos, mokyklos bendruomenė ir sutvirtinamieji. Kartu su vyskupais ir vyskupijos generalvikaru mons. kun. Vincentu Bartuška už parapiją, jos žmones maldą aukojo Virbalio altaristas kun. Vladas Bilius, minėdamas savo kunigystės 70–ies metų sukaktį.
Unikaliu ir retu atveju, tiesiog rekordu Lietuvos Bažnyčios istorijoje vyskupas R. Norvila pavadino tai, kad kun. V.Bilius vienos – Virbalio – parapijos žmonėms ištarnavo jau 58-erius metus.
„Ir patys vyriausieji turbūt sunkiai prisimenate jo kunigystės pradžią“,- šiai progai pritaikytame pamoksle kalbėjo vysk. R.Norvila. Jis kalbėjo ir apskritai apie kunigo tarnystės kilnumą, pasišventimą tarnauti ne sau, šeimai, bet visai bendruomenei, Dievo tautai, ypač tai parapijai, kuriai kunigas paskirtas tarnauti. Kiek pakrikštytų, sutuoktų, kiek palaidotų… Kunigas - tarsi parapijos Rūpintojėlis. Kas suskaičiuos tas minutes ir valandas, sudėtas maldoje už parapijiečius, kas suskaičiuos, kiek šeimų lankyta, kiek pokalbių turėta ir žmonių paguosta, paraginta, padrąsinta, pakelta iš nevilties. Jubiliatas atidavė visą gyvenimą tam, kad žmonės turėtų dvasios prieglobstį, kad gautų tų Viešpaties malonių, kuriomis jis mus stiprina.
Vyskupas padėkojo jubiliatui už gražią tarnystę Bažnyčiai ir žmonėms, už nuoširdų uolumą, įteikė Popiežiaus specialų palaiminimą liudijantį raštą ir lazdą su įrašu “70”, primenančiu ypatingos sukakties grožį ir reikšmingumą. Palinkėjo tvirtos sveikatos ir toliau būti tokiu tvirtu. Jubiliatą sveikino bažnytinių organizacijų, seniūnijos, mokyklos, kaimo bendruomenių atstovai, šioje parapijoje klebonavęs dabar Vilkaviškio kunigų seminarijos rektorius kan. Kęstutis Žemaitis.
Kun.V.Bilius palaimino visus susirinkusius žmones, padėkojo už sveikinimus.
“Virbalio Tėvelis” - taip jubiliatą vadina artimiausi žmonės, nors jis prieš trejus metus minėjo gražų 90 metų gyvenimo jubiliejų, tačiau yra žvalus ir supratingas daugelio pašnekovas, sielų ramintojas. Paklaustas, iš kur turįs tvirtumo, sako, kad savo gyvenimo pavyzdžiu yra pasirinkęs šv.kunigą Joną Boską, vadovaujasi jo gyvenimo moto: “Dirbk, būk užimtas, tada nebus galimybės kitiems tavęs kuo nors kitu užimti”. Malonės savo sielai ir tvirtybės semiasi maldose į Dievo Motiną Mariją, šia intencija melstis skatindamas ir sielos paguodos ieškančius pašnekovus.
Kunigas V.Bilius augo gausioje religingoje šeimoje Miroslavo parapijoje, Alytaus apskrityje. Kaip jauniausias vaikas, nuo mažens savųjų buvo paaukotas Dievo tarnystei. Dvasiniam brendimui ir tolimesniam apsisprendimui įtakos turėjo ne tik pamaldi mama, bet ypač kilnus pamaldaus tėvo pavyzdys. Visam gyvenimui įstrigo, ir tai kunigas dabar pasakoja kelintai virbaliečių kartai, kaip jo tėvelis sekmadieniais, likęs saugoti namų, šv. Mišių laiku visus namiškius suburdavo maldai. O iš pamaldų grįžusi mama, paprasta dzūkė kaimietė, šeimynai papasakodavo, kokias mintis girdėjo pamokslo metu, visi drauge aptardavo.Tai švenčiausios ir tyriausios jubiliato vaikystės prisiminimų akimirkos.
Kunigystei V.Bilius rengėsi Vilkaviškio kunigų seminarijoje, kuri pirmaisiais jo studijų metais buvo įsikūrusi dar Gižuose. Vėliau persikėlė į Vilkaviškyje pastatytus naujus rūmus. Į kunigus įšventintas 1933 m. birželio 11 d. Dvylika metų dirbo vikaru, buvo kilnojamas iš parapijos į parapiją - Alytus, Daukšiai, Veiveriai, Rumbonys, Igliauka…
1945-ųjų gegužę vyskupas paskyrė į Lankeliškius. Tačiau ten teišbuvo porą savaičių. “Būtų gal ir mane ištikęs kunigo Justino Lelešiaus, kuris žuvo laisvės kovotojų gretose, likimas”, - yra sakęs kun. V.Bilius, pasakodamas apie savo gyvenimo kelią. Bet, matyt, jam Dievas skyrė kitą misiją.
Tų pačių metų gegužės 17 dieną vyskupo Antano Karoso nurodymu pradėjo klebono tarnystę Virbalyje. Vietoje prieškaryje buvusios gražiosios, dar dominikonų statytos bažnyčios rado tik karo audros paliktą griuvėsių krūvą. Jau pirmąją vasarą iš buvusio dominikonų vienuolyno ūkinio pastato (irgi gerokai apgriauto) pradėjo įrengti bažnyčią, kurioje ir dabar meldžiasi virbaliečiai. Sudėtingi pokario metai pareikalavo atiduoti daug dvasinių jėgų ir diplomatijos, išsisukant iš sudėtingiausių situacijų.
Pablogėjus sveikatai, po beveik 22 klebonavimo metų, kun. V. Bilius pasiprašė liksiąs altaristu. Juo tapęs nuo 1966-ųjų gegužės 7 d. uoliai patarnauja žmonėms ir talkina besikeičiantiems klebonams. Ne kartą yra pajuokavęs, jog jau vis rečiau pamato pažįstamų veidų. Pasidžiaugia, kad į mokslus išleido du “profesorius”- pusantrų metų Virbalyje klebonavusį dabartinį Vilkaviškio kunigų seminarijos rektorių kun.K. Žemaitį ir pavaduodavo universitete studijavusį dabartinį kleboną kun.Vitą Eidukaitį.
Virbalio klebonas kun.V.Eidukaitis padėkojo iškilmėse dalyvavusiems vyskupams, generalvikarui, seminarijos rektoriui kan.K. Žemaičiui ir dvasios vadui Arūnui Poniškaičiui, kaimyninių Kybartų ir Alvito parapijų klebonams kunigamsVaclovui Stakėnui ir Vytautui Kajokui, choristams, mokyklos bendruomenei ir visiems, prisidėjusiems surengti Virbalyje neįprastai iškilmingą šventę.

Birutė NENĖNIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija