Atnaujintas 2004 spalio 29 d.
Nr.81
(1284)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dievo Motina – vilties ženklas

Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis dalyvavo Meksikoje, Gvadalacharoje, spalio 6-8 dienomis vykusiame teologiniame sielovadiniame simpoziume, po kurio spalio 10 dieną prasidėjo 48-asis tarptautinis eucharistinis kongresas. Kongresu, kurio šūkis „Eucharistija – naujojo tūkstantmečio šviesa ir gyvybė“, prasidėjo Šventojo Tėvo paskelbti Eucharistijos metai. Kardinolas A. J. Bačkis antrają Teologinio sielovadinio simpoziumo dieną vadovavo šv. Mišių koncelebracijai ir sakė homiliją, kurios lietuvišką vertimą čia pateikiame.


Kad Lietuva netaptų netradicinės lytinės orientacijos asmenų traukos vieta

Lietuvos vyskupų pareiškimas

Neseniai mus visus sukrėtė žinia, kad užsienyje Lietuva pristatoma kaip šalis, kurioje suaugusieji, taip pat ir homoseksualūs asmenys, gali nebaudžiami ieškoti vos keturiolikos metų sulaukusių partnerių lytiniams santykiams. Toks pristatymas buvo grindžiamas mūsų vyriausybės pateikta ataskaita. Dėl jos pavasarį protestavo daugiau kaip dešimt tūkstančių tėvų, siuntusių laiškus į Prezidentūrą.


Ar minėsime Šv. Kazimiero – lietuvių jaunimo globėjo šventę

Spalio 19-20 dienomis Vilniuje, Trinapolio rekolekcijų namuose, Lietuvos Vyskupų Konferencijos (LVK) plenariniame posėdyje dalyvavo visi Lietuvos vyskupai ordinarai ir augziliarai. Kartu su Lietuvos vyskupais posėdžiavo apaštališkasis nuncijus arkiv. Peter Zurbriggen ir jo patarėjas mons. Charles Balvo.

Vyskupai aptarė LVK Sekretoriato parengtus pasiūlymus dėl nepilnamečių apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo. Nutarta su šiais pasiūlymais kreiptis į aukščiausias Lietuvos valdžios institucijas, kurios šiuo metu svarsto, ar yra pagrindo keisti įstatymus aiškiau apibrėžiant atsakomybę už nepilnamečių seksualinį elgesį. Buvo priimtas pareiškimas, pristatantis vyskupų požiūrį į šią problemą.


Rožinio malda nugalėkime blogį

Prieš 25-erius metus, 1979-ųjų pavasarį, Panevėžio dekanato Miežiškių parapijos maldininkėms kilo mintis atgaivinti prieškario Lietuvoje labai mėgstamą Gyvąjį rožinį.

Susibūrė du pirmieji maldos būreliai, jungę penkiolika žmonių. Jiems vadovauti ėmėsi Alfonsa Siaurytė ir Adelė Medišauskienė. Jų pavyzdžiu iškart pasekė panevėžietės Elena Kavaliauskienė bei Genovaitė Rudienė ir subūrė dar du būrelius. Tai buvo Panevėžio gyvojo rožinio draugijos pradžių pradžia. Nors buvo sovietmetis, tačiau Rožinio draugija augo ir plėtėsi. Kūrėsi nauji būreliai, maldininkai meldėsi namuose, pasislėpę pietų pertraukos metu darbovietėse. Maldininkams vadovavo J.Šatas, V.Pavilonytė, o M.Blebienė, E.Čecgelienė, O.Šatienė, V.Masiokienė, P.Jonikas vadovauja ir šiandien. Nuo pat draugijos įsikūrimo iki dabar nenuilstamai sekretoriauja Aldona Butkevičienė.


Paroda „Rosa Mystica“ mokykloje

Spalis yra svarbus tuo, kad visa Lietuvos Katalikų Bažnyčia žvelgia į Mariją – Rožinio Karalienę. Ta proga Kauno Julijanavos vidurinėje mokykloje Katalikų mokytojų sąjungos Kauno skyrius surengė parodą „Rosa Mystica“ (Paslaptingoji Rožė). Jos tikslas – plačiau supažindinti moksleivius su rožinio istorija, kartu pristatant Mariją kaip pavyzdį mokykliniam jaunimui, pagrindinę tikėjimo ir doros ugdymo Mokytoją, raginant dalyvauti juos sakramentinėje praktikoje, stiprinant tikėjimo aktyvumą doros atžvilgiu.


Ne vien profesinis suaugusiųjų švietimas…

Jovita VASAUSKAITĖ

Šiandieninis gyvenimo ritmas vis stipriau mus įsuka į savotišką ratą, kuris su kiekviena diena vis labiau krypsta materialinės erdvės link. Šio amžiaus mokslo, technologijų bei informacijos pažanga didina gyvenimo tempą, pagal kurį vos spėjame bėgti, jis vis labiau mus blaško ir atitolina nuo tikrųjų, amžinųjų vertybių. Užmirštame stabtelėti ir susimąstyti apie esminius egzistencinius klausimus: kas aš? kam gyvenu? kokia viso to, ką darau, prasmė? Nesąmoningai įsitraukę į beprasmiškas lenktynes dėl garbės, pinigų, visuomeninės padėties, mes nepajėgiame sustoti ir, iš šalies pažvelgę, įvertinti, kiek iš tiesų mums reikalingas tas „didysis prizas”.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija