Atnaujintas 2004 spalio 29 d.
Nr.81
(1284)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kijeve – priešrinkiminis Maskvos desantas

Kandidatas į Ukrainos
prezidentus Viktoras Juščenka
kalba jį paremti susirinkusiems
apie 10 tūkstančių žmonių
Kijevo centre
EPA-ELTA nuotrauka

Spalio 31 dieną daugelis Ukrainos piliečių su nerimu ir viltimi laukia prezidento rinkimų. Tų rinkimų baigtimi labai suinteresuotos NATO ir ES valstybės, kaimyninės šalys, ypač Lenkija, jau nekalbant apie Rusiją, kuri deda milžiniškas pastangas ir, žinoma, didžiulius pinigus, kad rinkimus laimėtų dabartinio prezidento L.Kučmos klano ir Maskvos remiamas kandidatas premjeras Viktoras Janukovičius. Kijeve jau keli mėnesiai V.Janukovičiaus rinkimų štabe darbuojasi artimi Kremliui „juodųjų technologijų“ meistrai, praėję KGB mokyklą. Tokie kaip turintis didelę įtaką Kremliuje, laikomas geriausiu Rusijos rinkimų technologijų specialistu Glebas Pavlovskis ir kitas panašus veikėjas, besispecializuojantis rinkimų rezultatų klastojimo srityje, Markas Gelmanas. Ukrainos žurnalistai pastebėjo, kad Kijeve ir kituose miestuose sukinėjasi ir Lietuvoje gerai žinomi bei R.Pakso pergalę Prezidento rinkimuose organizavę „Al Max“ veikėjai.

Tai, jog L.Kučmos klanas, dėdamas visas pastangas, rengiasi suklastoti rinkimų rezultatus, kad nelaimėtų pagrindinis opozicijos kandidatas Viktoras Juščenka, niekam ne paslaptis. Praėjusį savaitgalį Kijeve įvykusioje milžiniškoje šimtatūkstantinėje demonstracijoje V.Juščenkai paremti kandidatas pažadėjo, jog dėsiąs visas pastangas, kad rinkimų rezultatai nebūtų suklastoti, ir ragino piliečius būti budrius kaip niekada. Pasak V.Juščenkos, L.Kučmos klano ir Maskvos remiamas V.Janukovičius neturi jokios galimybės laimėti rinkimus, jeigu jie vyks sąžiningai ir demokratiškai. Tačiau tokia tikimybė nėra didelė. Mat faktiškai visus televizijos kanalus ir radijo stotis kontroliuoja L.Kučma. O šie kanalai ištisas paras reklamuoja ir kelia į padanges valdžios bei Maskvos kandidatą V.Janukovičių. Ir visai nesvarbu, kad jis sovietmečiu du ar tris kartus sėdėjo kalėjime. Ir ne už kokią nors disidentinę veiklą, o už kriminalinius nusikaltimus. Opozicijos spaudoje išaiškėjus tiems faktams, buvo spėliojama, kodėl išėjęs iš kalėjimo kriminalinis nusikaltėlis labai greitai buvo priimtas į „šlovingosios“ SSKP gretas. Nors paprastai tokią praeitį turintiems žmonėms kelias į partiją būdavo užkirstas. Pasirodo, sėdėdamas kalėjime V.Janukovičius glaudžiai bendradarbiavo su KGB, teikė žinias apie kitus kalinius. Žinoma, ne apie vagis ir plėšikus, o apie nuteistuosius už „antisovietinę agitaciją ir propagandą“. Apie tai valdžios kontroliuojami televizijos kanalai ir radijo stotys nepraneša nieko. Užtat šmeižtai prieš opozicijos kandidatą V.Juščenką liejasi kaip iš gausybės rago. Jis vadinamas Rusijos priešu, JAV agentu, Vašingtono statytiniu ir pan. Užkliuvo netgi V.Juščenkos žmona (ukrainietė, bet turinti JAV pilietybę), paskelbta vos ne šnipe. Esą ji per internetą gauna slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) instrukcijas, kaip rinkimų nesėkmės atveju suskaldyti šalį į dvi dalis – Rytų ir Vakarų Ukrainą. Mat Maskvos imperininkai iki šiol Vakarų Ukrainos gyventojus vadina „buržuaziniais nacionalistais“ ir benderininkais.

Aišku, Ukrainoje negali pasikartoti Baltarusijos prezidento A.Lukašenkos rinkimų ir referendumo scenarijus. Pirmiausia todėl, kad ukrainiečiai labai skiriasi nuo užguitų ir nupilietintų baltarusių. Tai, jog rinkimų rezultatai gali būti suklastoti, pripažįsta netgi kai kurie Maskvos laikraščiai. Jau nekalbant apie Vakarų žiniasklaidą. Tą susirūpinimą rodo ir JAV Atstovų rūmuose parengtas dokumentas, pavadintas „Blefas apie demokratiją Ukrainoje ir sąžiningus 2004 metų rinkimus“. Pasak pranešimų iš Vašingtono, šis aktas bus bemat priimtas ir patvirtintas tuo atveju, jeigu paaiškės, kad Ukrainos prezidento rinkimų rezultatai bus suklastoti. Tokiu atveju Ukrainai numatytos ne tik ekonominės ir politinės sankcijos, bet ir sankcijos prieš atskirus dabartinės valdžios, saugumo ir milicijos pareigūnus, apsivogusius ir korumpuotus verslininkus, kuriems bus uždrausta įvažiuoti į JAV.

Isterija prieš opoziciją pasiekė absurdą. Vidaus reikalų ministerijos ir saugumo aukšti pareigūnai teigia atskleidę „baisaus pavojaus“ valstybei grėsmę. Esą viena opozicijos lyderių Julija Timošenko rengiasi sukelti revoliuciją Gruzijos „rožių revoliucijos“ pavyzdžiu, jeigu rinkimų nelaimės V.Juščenka.

Tačiau likus kelioms dienoms iki rinkimų įvyko beprecedentinis įvykis. Į Kijevą, didelės delegacijos lydimas, atvyko pats Rusijos prezidentas V.Putinas, tuo aiškiai pademonstruodamas Rusijos paramą valdžios kandidatui V.Janukovičiui. Vos atvykęs į Kijevą V.Putinas pasakė kalbą, kurią transliavo visi trys pagrindiniai Ukrainos televizijos kanalai. Šioje kalboje V.Putinas pareiškė, jog Rusija be jokių išlygų pripažįsta Ukrainos nepriklausomybę, gerbia ir gerbs jos teritorinį vientisumą. Taip pat gyrė Maskvos kuriamą buvusios imperijos pakaitalą vadinamąją Bendrąją ekonominę erdvę, į kurią, be Rusijos, turi įeiti Ukraina, Baltarusija ir Kazachstanas. Aišku, agitacinė V.Putino kelionė į Kijevą yra didelis paskatinimas prorusiškoms jėgoms Ukrainoje, kurių, ypač rytinėje jos dalyje, daugiau negu reikia. Tiesa, V.Putinas savo kalboje nuramino ne tiek ukrainiečius, kiek Rusijos piliečius, kad jis nepasuks savo bičiulio Baltarusijos prezidento A.Lukašenkos pavyzdžiu ir nekels savo kandidatūros trečiai kadencijai. Pasak V.Putino, įstatymai ir Konstitucija yra šventi dalykai, ir jis jų laikysis.

Nors ir vengdamas minėti Kremliaus bičiulio V.Janukovičiaus pavardę, V.Putinas ragino ukrainiečius „teisingai pasirinkti“ ir priminė, kad, apklausų duomenimis, net 49 proc. Ukrainos piliečių mano, jog tiktai glaudi sąjunga su Rusija ir Baltarusija smarkiai pakels žmonių gerovę ir ekonominį klestėjimą. V.Putinui antrino Rusijos ambasadorius Ukrainoje, buvęs premjeras V.Černomyrdinas. Jo žodžiais tariant, V.Putino atvykimas nesusijęs su Ukrainos prezidento rinkimais, tačiau čia pat paaiškino, jog Rusijos prezidentas turi teisę patarti Ukrainos žmonėms apie jų pasirinkimo svarbą ir reikšmę.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija