Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. kovo 6 d., Nr. 5 (224)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


Renginiai

Naujos įžvalgos apie pašvęstąjį gyvenimą

Tarptautinė mokslinė konferencija

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Vysk. doc. dr. Jonas Boruta SJ,
vysk. prof. dr. Enrikas dal Kovolas SDB,
mons. prof. dr. Arvydas Ramonas
ir kun. doc. dr. Andris Priede

Pranešimą skaito
ses. dr. Ligita Ryliškytė SJE

Groja Telšių Žemaitės dramos
teatro režisierės Laimutės
Pocevičienės vadovaujama
vaikų ir jaunimo grupė

Malda prie vyskupų kriptos

Kunigai šv. Mišiose

Vyskupai ir kunigai eina
aukoti šv. Mišių Katedroje

Procesija į Katedrą

Konferencijos dalyviai

Konferencijos dalyvių registracija

Pranešimą skaito
kun. doc. dr. Andris Priede

Pranešimą skaito
vysk. doc. dr. Jonas Boruta SJ

Konferenciją vedė mons.
prof. dr. Arvydas Ramonas

Konferencijos dalyviai vyskupai
ir kunigai svečiai

Telšiai. Vasario 20 dieną mieste įvyko tarptautinė mokslinė konferencija, skirta vienuolių metams paminėti. Konferenciją „Pašvęstojo gyvenimo praeitis, dabartis ir ateitis: pašvęstuoju gyvenimu ir broliška bendryste liudyti krikščionišką tikėjimą kintančioje visuomenėje“, vykusią Telšių Žemaitės dramos teatre, organizavo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarija kartu su Telšių vyskupijos kurija, Telšių vyskupijos Katechetikos centru ir Telšių rajono savivaldybės Švietimo centru. Konferencijos moderatoriumi buvo mons. LKMA akademikas, prof. habil. m. dr. Arvydas Ramonas. Į ją susirinko daug klausytojų iš visos Lietuvos. Pradžioje visus lietuviškai, itališkai, latviškai ir žemaitiškai pasveikino bei meninę programą parodė Telšių Žemaitės dramos teatro režisierės Laimutės Pocevičienės vadovaujama vaikų ir jaunimo grupė. Įžangos žodį tarė Telšių vyskupas LKMA akademikas, doc. dr. Jonas Boruta SJ. Jis pasveikino susirinkusiuosius ir iš užsienio atvykusius garbius svečius, pasidalino mintimis apie pašauktuosius pašvęstajam gyvenimui, jų misiją šių dienų pasaulyje. Vyskupas dalinosi savo patirtimi iš vienuolinio gyvenimo, atkreipė dėmesį į džiugų tikėjimo skelbimą sumaterialėjusiame šių dienų pasaulyje, ragino visus nuolat žvelgti į gyvenimą tikėjimo akimis ir šviesiai matyti realijas, nes pašauktųjų misija – viltingai gyventi ir evangelizuoti visuomenę.

Garbus svečias iš Italijos – Romos popiežiškojo Laterano universiteto rektorius vysk. prof. dr. Enrikas dal Kovolas (Enrico dal Covolo) SDB – skaitydamas pranešimą „Naujoji evangelizacija ir kultūrinis įsipareigojimas pašvęstajame gyvenime. Tarp praeities, dabarties ir ateities“, išryškino svarbą ir būtinybę viską pradėti nuo Kristaus. Vyskupas salezietis kalbėjo apie kultūros evangelizavimą ir didelį bei svarbų darbą, čia atliekamą vienuolių, pasakojo apie sielovadą universitetuose, išsamiai nagrinėjo Bažnyčios dokumentus minėtu klausimu ir ragino klausytojus aktyviai įsijungti į evangelizavimo darbą kartu su pašvęstojo gyvenimo nariais.

Vienuolė dr. Ligita Ryliškytė SJE, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto lektorė, Širdies ir kraujagyslių ligų klinikos vyresnioji mokslo darbuotoja, skaitė pranešimą „Pašvęstasis gyvenimas: nešti Dievo apkabinimą“. Sesuo vienuolė analizavo pašauktųjų misijos esmę – ieškoti Dievo karalystės ir tapti jos ženklais žemėje ir visame pasaulyje. Vienuoliai pašaukti būti, susitikti, gydyti, su Jėzumi būti, su Juo gyventi, jį nuolat susitikti ir tuo dalintis su kitais. Lektorė išryškino svarbą daryti, ką Jėzus darė, aktyviai dalyvauti jo misijoje ir nešti žmonėms pasaulyje jo apkabinimą.

Apie vienuolijų vaidmenį po protestantiškos Reformos iš naujo evangelizuojant Latgalą, pranešimą skaitė Latvijos universiteto Teologijos fakulteto Bažnyčios istorijos ir religijų istorijos katedros dėstytojas kun. doc. dr. Andris Priede. Jis analizavo vienuolijų įdirbį ir jų veiklos svarbą Latgalijoje skelbiant Evangeliją ir plėtojant Katalikų Bažnyčios misiją. Lektorius išsamiai analizavo misionieriškos vienuolynų veiklos svarbą ir įtaką Latvijoje.

Lietuvos istorijos instituto vyresniojo mokslo darbuotojo, LKMA nario dr. Dariaus Barono pranešimą „Cistersų pavyzdžio ir šv. Bernardo Klerviečio minčių aktualumas mūsų dienų Lietuvai“ jam pačiam negalint dalyvauti, perkaitė Kauno kunigų seminarijos propedeutinio kurso Šiluvoje vadovas, kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas. Pranešime išryškinta šv. Bernardo mokymo svarba šių dienų visuomenėje ir aktualumas siekiant šių dienų žmogui transformuoti savo gyvenimus einant prasmės paieškų keliu. Pranešime išryškinamas vienuolių gyvenimo pavyzdys ir šiuolaikinis žmogus kviečiamas mokytis teisingai gyventi.

Po pranešimų salėje vyko diskusija įvairiomis temomis, pranešėjai atsakinėjo į klausimus.

Konferencijai pasibaigus, Telšių Katedroje buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, koncelebravo Romos popiežiškojo Laterano universiteto rektorius vysk. prof. dr. Enrikas dal Kovolas SDB, Telšių vyskupijos augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, svečias iš Latvijos kun. doc. dr. A. Priede, Telšių kunigų seminarijos vadovai, būrys Telšių vyskupijos kunigų. Šv. Mišiose giedojo Telšių muzikos mokyklos mokytojų grupė, vadovaujama Telšių Katedros vargonininkės Dalios Pleškienės, liturgijoje patarnavo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos, Kauno kunigų seminarijos propedeutinio kurso Šiluvoje klierikai. Šv. Mišiose meldėsi didelis būrys tikinčiųjų, seserų vienuolių, tikybos mokytojų ir katechetų. Pamokslą sakė Telšių vyskupijos augziliaras vyskupas L. Vodopjanovas OFM. Jis kalbėjo apie Gavėnios prasmę tikinčio žmogaus gyvenime ir ragino visus įsigilinti į tris evangelinius patarimus ruošiantis Velykoms – maldą, pasninką ir išmaldą. Vyskupas ypač išryškino pasninko prasmę, esmę ir svarbą dvasinio gyvenimo kelyje, kuris veda į tobulumą ir šventumą kasdienybėje. Pamokslininkas drąsino visus nuoširdžiai sekti Kristumi, ypač Gavėnios laikotarpiu, nuoširdžiai gilinantis į Kritaus kančią, jo meilę mums ir išganymo darbą.

Po šv. Mišių buvo meldžiamasi prie Dievo tarno kankinio vyskupo Vincento Borisevičiaus kapo Telšių vyskupijos Katedros kriptoje, meldžiant, kad jis būtų iškeltas į altorių garbę. Po pamaldų Telšių kunigų seminarijoje konferencijos dalyviams buvo surengta agapė.

Tą pačią dieną Romos popiežiškojo Laterano universiteto rektorius vysk. prof. dr. E. dal Kovolas SDB susitiko su Telšių vyskupu J. Boruta SJ ir Telšių kunigų seminarijos, kuri yra šio popiežiškojo universiteto teologijos fakulteto institutas, vadovais bei dėstytojais, aptarė tolimesnio bendradarbiavimo ir veiklos sritis ir kryptis. Vėliau garbusis svečias susitiko su seminarijos klierikais, su jais bendravo ir dalinosi įžvalgomis, o vakare kartu vakarieniavo nuoširdaus draugiškumo aplinkoje.

Ši tarptautinė konferencija įnešė daug naujų įžvalgų apie pašvęstąjį gyvenimą šiais, tam paminėti skirtais metais, ir padėjo dar geriau suvokti pašvęstųjų misiją Bažnyčioje ir pasaulyje.

Klier. Raimundo Zimkos nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija