2017 m. rugpjūčio 31 d.
Nr. 33 (2250)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Žolinė: šventoriaus puošimas, žolynų puokštės, maldos, koncertas, šiupinys ir arbata

Tarp Žolinės šventės dalyvių –
klebonas kun. Artūras
Stanevičius su mama

Su dovanomis prie
renginio vedėjos stalo

Koncertas šventoriuje

KĖDAINIAI. Žolinės išvakarėse Šv. Jurgio bažnyčios šventoriuje rinkosi Marijos legiono moterys su krepšeliais žolynų, surinktų pievose ir savo daržuose. Vienos darė Žolinės puokšteles, kitos gražino šventorių. Į puokšteles moterys dėjo įvairiausių augalėlių. Daugiausia jų buvo vaistiniai – medetkos, raudonėliai, nasturtos, šalavijai, bazilikai, ramunėlės ir prinokusių javų varpos bei linai. Padarytos puokštelės stebino augalėlių gausa ir savo spalvine gama.

Kitą dieną Žolinės iškilmės šv. Mišias aukojo klebonas kun. Artūras Stanevičius. Visuotinėje maldoje melstasi už Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) narius ir jų vadovus bei Kėdainių, Raseinių ir Prienų meno kolektyvų narius ir jų vadovus, prašant Viešpaties Dievo visiems sveikatos, sėkmės darbuose ir kūrybinėje veikloje, dėkojant Dievui už neįgaliųjų galimybę kurti, dalyvauti kūrybinėje, visuomeninėje veikloje, gyventi visavertį, motyvuotą gyvenimą. Atnašauti žolynai ir duona. Pašventinti žolynai ir naujasis derlius.

Klebonas kun. A. Stanevičius dėkojo Marijos legiono moterims, kurios rišo puokšteles, „Carito“ moterims, virusioms šiupinienę, už šventoriaus puošybą įteikė asmeninę dovanėlę Ritai Janonytei.

Po šv. Mišių bažnyčios kalnelyje vyko LASS  Kėdainių rajono filialo ansamblio „Temela“, vadovaujamo Kazimiero Kuprio, LASS Raseinių rajono filialo vokalinio ansamblis „Svaja“, vadovaujamo Gražinos Grabienės, LASS Prienų rajono filialo mišraus vokalinio ansamblio „Puriena“, vadovaujamo Onos Matusevičiūtės, koncertas.

Dalyvavo LASS rajonų filialų pirmininkai: Kėdainių – Asta Bobinaitė, Raseinių – Jonas Garbaliauskas, Prienų – Irena Karsokaitė bei LASS sporto federacijos prezidentas Juozas Miliauskas. Renginį vedė ir sakralines savo eiles skaitė šių eilučių autorė.

Svečiams Marijos legiono moterys įteikė pačių pagamintas spalvingas puokšteles. Ansamblių vadovams įteiktos Kėdainių krašto literatų poezijos knygos ,,Sekminių paukštė dovanojo plunksną“. Marijos legiono narė Genovaitė Žukauskienė filialų vadovams dovanojo ,,Nociūnų muilinyčios“ pagamintus suvenyrinius muiliukus.

Skanauta Kęstučio Volkaus iš šventintų vaistažolių ant laužo išvirtos arbatos bei „Carito“ moterų pagaminto šiupinio ir dalintasi sumuštiniais iš savo lauknešėlių.

Šv. Jurgio parapijos bažnyčios aikštėje veikė prekybinė mugė, kurioje buvo prekiaujama maisto gaminiais, religine atributika bei suvenyrais.

LASS Kėdainių rajono filialo vadovė A. Bobinaitė pasakojo, kad LASS įsteigta viešoji įstaiga „Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centras“ koordinuoja 11 LASS filialų, įsikūrusių Kauno ir Marijampolės regionuose, taigi ir LASS Kėdainių rajono filialo veiklą. Šiuo metu Kėdainių rajono filialo įskaitoje yra 121 suaugęs regėjimo neįgalusis. Paslaugos teikiamos Kėdainių rajono savivaldybėje. Vykdant dienos užimtumo veiklą, neįgalieji mokomi kasdienės veiklos įgūdžių, gauna praktinių ir teorinių kasdienės namų ruošos žinių, mokosi sveikai gyventi, turi galimybę save išreikšti per poeziją ir rankdarbių gamybą, savipagalbos grupėje mokomi pažinti ir valdyti ligą ar negalią, spręsti dėl negalios kylančias psichologines problemas, mokomi savarankiškai naudotis techninės pagalbos priemonėmis ir prietaisais. Teikiama asmeninio asistento paslauga. Informacinė atskirtis – pati sunkiausia regėjimo neįgaliesiems, todėl informacija teikiama asmenims, prieinama forma ir technologijomis, kurios atitinka jų neįgalumo pobūdį. Projekto vykdytojas ir savanoris neįgaliesiems padeda apsilankyti įvairiose įstaigose (palydi ir paveža), teikia pagalbą, sprendžiant buityje kylančias problemas, moko ir padeda apsitarnaujant. Rankdarbių būrelyje veliama iš vilnos, atliekamas dekupažas, gaminami papuošalai. Šią veiklą vykdo savanorė. Kėdainių rajone gyvenantys neregiai turi puikias galimybes įsitraukti į meninių gebėjimų lavinimo veiklą. Muzikos mylėtojai dalyvauja folklorinio ansamblio „Temela“ veikloje. Kolektyvas dalyvauja tarprajoniniuose festivaliuose, konkursuose. Neatsiejama šios veiklos dalis yra koncertinės išvykos, susitikimai su neįgaliais kitų rajonų žmonėmis, su kuriais jau keletą metų bendraujama. Pasak A. Bobinaitės, labai svarbu išmokyti šeimos narius teisingai slaugyti neįgaliuosius, aptarti emocines problemas, išmokti valdyti ligą ir atpažinti paūmėjimus. Todėl veikia artimųjų paramos grupė, kurioje dalyvauja neįgaliųjų šeimos nariai. „Vykdydami šias projekto veiklas geriname neįgaliųjų integraciją į visuomenę, didiname socialinį aktyvumą, mažiname socialinę atskirtį. Filialo narių amžius daugiau solidus – didžiąją daugumą sudaro pensinio amžiaus žmonės. Vyresnieji ne visada gali atvykti dėl sveikatos problemų. Tačiau kiek galime, stengiamės įtraukti visus, nes integracija į visuomenę, aplinkos pažinimas labai reikšmingas kiekvienam, nesvarbu kokio amžiaus bebūtų“, – sakė LASS Kėdainių rajono filialo vadovė.

Į Žolinės iškilmę Šv. Jurgio bažnyčioje suvažiavo tikinčiųjų ne tik iš tolimesnių parapijos kaimų, bet ir iš atokiausių rajono kampelių – Naujųjų Lažų, Šlapaberžės ir kitų vietų.

Genė Sereikienė

Autorės ir Linos Baliūnienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija