Atnaujintas 2007 kovo 9 d.
Nr.19
(1516)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Telšių dekanate

Paminėjo monsinjoro 10-ąsias mirties metines

TELŠIAI. Vasario 22 dieną Telšių Katedroje 12 val. buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios už mons. V.Vėlavičių, minint 10-ąsias mirties metines. Šv. Mišioms, kurias aukojo Panevėžio vyskupas J.Kauneckas, Telšių vyskupas emeritas A.Vaičius, popiežiškasis protonotaras B.Antanaitis, mons. A.Svarinskas, kun. A.Keina bei nemažas būrys Telšių vyskupijos kunigų, vadovavo Telšių vyskupas J. Boruta, SJ. Šv. Mišių pradžioje Telšių ganytojas į Katedrą gausiai susirinkusiems tikintiesiems bei kunigams priminė garbiojo monsinjoro nueitą gyvenimo kelią.

Mons. jubil. Vincentas Vėlavičius gimė 1914 m. vasario 15 d. Pavandenėje, Telšių rajone. Studijavo Telšių kunigų seminarijoje, kurią baigė 1938-aisiais ir tais pačiais metais Telšių vysk. Justinas Staugaitis jam suteikė Kunigystės sakramentą. Kun. V.Vėlavičius dirbo vikaru Gaurėje ir Telšiuose, klebonu Laukžemės, Vilkyškių, Klykolių parapijose. 1948 metais sovietinės valdžios įsakymu buvo suimtas ir nuteistas dešimčiai metų kalėjimo. 1956-aisiais grįžo į Lietuvą ir dirbo Lenkimų, vėliau Skaudvilės klebonu. Nuo 1983 metų iki mirties buvo Telšių Katedros altaristas. 1989-aisiais popiežius Jonas Paulius II kunigui V.Vėlavičiui suteikė monsinjoro titulą. Sovietinės okupacijos metais mons. V.Vėlavičius buvo Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komiteto narys, aktyvus „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ bendradarbis.

Telšių vyskupas šv. Mišių pradžioje kreipėsi į Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos auklėtinius, kviesdamas apmąstyti šio uolaus ir Bažnyčiai ištikimo kunigo pavyzdį. Būsimiesiems ir jau kunigaujantiems dvasininkams vyskupas linkėjo būti tokios dvasios bei tvirto tikėjimo, koks buvo garbusis velionis.

Pamokslą pasakė kartu su monsinjoru buvęs Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komiteto narys Panevėžio vyskupas J.Kauneckas. Kalbėdamas apie velionį jis sakė, jog mons. V.Vėlavičius, už savo švelnų ir malonų būdą tikinčiųjų ir kunigų vadintas „saulute“, kartu buvo ir labai ryžtingas, drąsus kunigas. Jis visada buvo pasiryžęs ginti tikinčiųjų teises, nors sovietinė valdžia už tai dažnai „nepaglostydavo“. Vyskupas J.Kauneckas sakė, jog mons. V.Vėlavičius visada buvo Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės žmogus. Jis ir gūdžiais tarybiniais metais švęsdavo Vasario 16-ąją ir visada buvo tvirtai įsitikinęs, jog Lietuva taps laisva ir nepriklausoma. Lietuvai atgavus nepriklausomybę mons. V.Vėlavičius buvo vienas iš Krikščionių demokratų partijos atkūrėjų ir iniciatorių, netgi tapo Lietuvos krikščionių demokratų partijos dvasios tėvu. Garbusis monsinjoras buvo maldos, tvirto tikėjimo ir didelio uolumo kunigas ir toks jis išliko iki pat mirties. „Ir šiandien mons. V.Vėlavičiaus gyvenimas ir veikla, jo meilė Dievui, Bažnyčiai, Lietuvai yra puikus pavyzdys šių dienų žmogui, koks turi būti tikras katalikas, kunigas ir lietuvis. Jis visada buvo ateities bei vilties žmogumi, toks išliko įveikdamas įvairiausius sunkumus ir išbandymus“, – sakė pamokslininkas. Baigdamas pamokslą Panevėžio vyskupas visus kvietė nuoširdžiai melstis prašant garbiajam monsinjorui amžinojo džiaugsmo Viešpaties artumoje.

Po šv. Mišių prisiminimais apie mons. V.Vėlavičių pasidalijo Telšių vyskupas emeritas A.Vaičius ir monsinjoro bičiulis ir bendražygis mons. A.Svarinskas, primindami pamaldų dalyviams velionio gyvenimo momentus ir įvykius.

Kan. teol. lic. Andriejus SABALIAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija